AncestryDNA – Vanliga frågor och svar

Om AncestryDNA™

Tolka mina resultat

Sekretesspolicy för AncestryDNA

Nedladdning av mina rådata för DNA i AncestryDNA™

AncestryDNA:s forskningsprojekt

Om AncestryDNA™

1. Vad är AncestryDNA?

AncestryDNA är en ny service för DNA-tester som använder några av de senaste autosomala testningsteknikerna för att revolutionera det sätt vi använder för att upptäcka vår släkthistoria. Denna tjänst använder avancerad DNA-vetenskap för att förutsäga din genetiska etnicitet och den hjälper dig att hitta nya släktförbindelser. Den kartlägger etnisk härkomst genom att gå tillbaka flera generationer och ge en inblick i frågeställningar som "Vilken region i Europa är mina förfäder från"? "Är det sannolikt att jag har östasiatisk härkomst"? AncestryDNA kan också hjälpa till att identifiera förbindelser med okända släktingar genom en dynamisk lista på matchningar av möjliga DNA-medlemmar.

AncestryDNA är en del av Ancestrys koncernföretag. Om du ännu inte har ett konto hos Ancestry måste du skapa ett när du köper en DNA-testförpackning från Ancestry. Du kommer att behöva spara dina kontouppgifter för att få åtkomst till dina resultat. Om du redan har ett konto hos Ancestry behöver du bara ange dina inloggningsuppgifter när du ombeds göra det.

2. Vad säger mina resultat?

Dina resultat från AncestryDNA inkluderar uppgifter om din etniska härkomst och de identifierar potentiella DNA-matchningar, genom att länka dig till andra som har gjort AncestryDNA-testet. Dina resultat är en bra startpunkt för en mer effektiv släktforskning, och det kan även vara ett sätt för dig att fördjupa dig i de undersökningar som du redan har gjort.

3. Vilken teknik ligger bakom denna nya tjänst?

AncestryDNA-testet använder mikromatrisbaserade autosomala DNA-tester som undersöker 700 000 platser i en persons kompletta arvsmassa, och allt med ett enkelt salivprov. Dessutom integrerar det nya online-gränssnittet toppmoderna verktyg så att du kan använda dina DNA-resultat för släktforskning.

4. Hur ska DNA-testet hjälpa mig med min släktforskning?

Ditt DNA kan innehålla uppgifter som kan hjälpa dig att göra nya upptäckter om din släkthistoria, dina kulturella rötter, samt bekräfta uppgifterna i ditt släktträd. Genom att använda ditt DNA-test i kombination med en Ancestry-prenumeration (som är en separat tjänst som erbjuds av andra Ancestrys koncernföretag) får du tips som kan vägleda dina undersökningar och hjälpa dig att skapa förbindelser med nya släktingar. De nya släktingarna som du upptäcker kan ha ytterligare information om dina släktingar, en släkthistoria att berätta eller foton att dela med sig av.

Dina DNA-testresultat ger också information som är mer relevant och aktuell, genom att målinrikta din släkthistoria till för några hundra eller till och med tusen år sedan, jämfört med Y-kromosomtester eller mitokondriella DNA-tester, som har ett tidsfokus på mellan 10 000 och 50 000 år.

5. Kan en kvinna göra detta test?

Ja, kvinnor och män kan göra AncestryDNA:s autosomala test eftersom vi alla bär på det DNA som testas. Faktum är män och kvinnor testas på samma sätt för samma antal markörer.

Till skillnad från vissa andra DNA-tester, som enbart analyserar Y-kromosomen (och bara kan göras på män för att se den direkta paternella härstamningen) eller mitokondrie-DNA (kan göras av män och kvinnor men visar bara din direkta maternella härstamning), visar AncestryDNA över 700 000 platser av en persons kompletta arvsmassa. För att lära dig mer om skillnaderna mellan DNA-testerna kan du klicka här.

6. Hur särskiljer sig det nya AncestryDNA-testet från andra DNA-test?

Det är mer omfattande. Till skillnad från Y-kromosomtest eller mitokondriella DNA-test, använder AncestryDNA ett autosomalt DNA-test som kartlägger över 700 000 platser av en persons kompletta arvsmassa. Det omfattar DNA från både din maternella och paternella sida på släktträdet, så det täcker alla sidor. Y-DNA-testet speglar endast den direkta far-till-son relationen i ditt släktträd och mtDNA-testet återspeglar bara den direkta mor-till-barn relationen i ditt släktträd. Mer information om skillnaderna mellan olika DNA-tester här.

Testet är könsneutralt. Både män och kvinnor kan göra AncestryDNA-testet och de testas på samma sätt för samma antal markörer, som ger samma detaljnivå i resultaten.

Det beräknar din aktuella genetiskt etniska härkomst. Tack vare framsteg inom DNA-teknik kan vi jämföra ditt DNA med prover från hela världen, för att ta reda på mer om din släkts bakgrund och etniska historia – inte bara äldre historia, utan också om de människor och platser som är viktiga för dig.

Förbättrad DNA-matchning. Till skillnad från Y-kromosomtest eller mitokondriella DNA-test, visar det nya autosomala AncestryDNA-testet ett mycket bredare spektrum av ditt DNA, vilket hjälper till att identifiera matchningar från hela ditt släktträd – både på den maternella och på den paternella sidan.

Uppgifterna är viktigare och mer aktuella– de är inriktade på släkthistoria som går tillbaka några hundra eller till och med tusen år, jämfört med Y-kromosomtest eller mitokondriella DNA-tester, som har en tidsfokus på mellan 10 000 och 50 000 år.

7. När kan jag förvänta mig att få min testförpackning och mina resultat?

Din testförpackning från AncestryDNA kommer att levereras inom sex dagar efter mottagen beställning. Testresultaten från AncestryDNA tar normalt mellan sex och åtta veckor att behandla från det att laboratoriet får dina DNA-prov. Observera att du även måste aktivera din testförpackning online för att de ska börja behandlas.

Om du inte har fått dina resultat från AncestryDNA efter åtta veckor, kontakta medlemsservice på följande sätt:

Kontakta oss via e-post:
Kontakta oss per telefon:
8. Hur kan jag se mina resultat?

När dina AncestryDNA-resultat är klara kommer du att få ett e-postmeddelande från AncestryDNA med en länk till dina resultat. Dina resultat kommer även att finnas tillgängliga online i ditt lösenordsskyddade AncestryDNA-konto.

9. Vad betyder "autosomala" DNA-tester?

Autosomal DNA-testning innefattar de andra 22 kromosomparen som inte är X eller Y-kromosom som avgör ditt kön. Autosomal testning gör det möjligt för dig att hitta släktingar inom alla linjer i ditt släktträd. Det innebär att både män och kvinnor kan göra testet och att testresultatet inte bara är begränsade till de direkta maternella eller paternella linjen.

AncestryDNA-testet analyserar hela din arvsmassa – alla 23 kromosompar – och tittar inte bara efter Y-kromosomer eller mitokondrie-DNA (som gör andra typer av tester könsspecifika). Dina autosomala kromosomer bär genetisk information från båda dina föräldrar som har gått i arv från generation till generation.

Med hjälp av autosomala tester undersöker AncestryDNA 700 000 platser i ditt DNA, och allt med ett enkelt salivprov.

10. Var går det att köpa AncestryDNA:s test?

AncestryDNA-testet finns tillgängligt i USA och för onlineköp för personer bosatta i Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland och Kanada. Vi hoppas att det ska finnas tillgängligt i andra länder i framtiden, även om vi inte har någon information om detta ännu.

11. Vem erbjuder AncestryDNA?

AncestryDNA erbjuds av Ancestry International DNA, LLC, ett av Ancestrys koncernföretag, världens största onlinekälla för släktforskning.

Tolka mina resultat

1. Hur tolkar jag min etniska karta på min resultatsida?

Den etniska kartan är ett snabbt och enkelt sätt att visualisera och interagera med dina DNA-resultat. De färgade områdena på din karta motsvarar färgerna i cirkeldiagrammet över din etniska härkomst. Kartan är interaktiv, så se till att klicka runt och zooma in för att se fler detaljer.

2. Hur tolkar jag "Karta och plats" när jag granskar en DNA-matchning?

Om du är Ancestry-prenumerant och både du och din DNA-matchning har släktträd kopplade till DNA-resultat kommer du att ha tillgång till en karta som heter "Karta och platser" som kan innehålla olikfärgade stift som visar födelseplatser för förfäder i ditt släktträd (upp till cirka 10 generationer med direkt härstamning från en förfader), födelseplatser för förfäder i trädet som tillhör din DNA-matchade person, och överlappande födelseplatser som förekommer på båda släktträden. Några stift har en grafik med två personer, vilket visar att det finns mer än en person på den platsen. Det finns en inskrift nederst på kartan för att hjälpa dig att förstå vad de olika färgerna på stiften betyder.

3. Hur länkar jag mina DNA-resultat till mitt släktträd?

Du kan länka ditt släktträd till dina DNA-resultat på din personliga statussida. Klicka bara på "inställningar" och rulla ned till "släktträdslänkning" för att länka ihop dina DNA-resultat med ditt släktträd. Du kan för närvarande bara länka ett träd till dina DNA-resultat.

4. Vad innebär det när mitt etniska resultat identifierar "Spårningsregioner"?

De flesta människor har en procent som identifieras som "Spårregion" i sin genetiskt etniska härkomst. Spårregioner är regioner där den uppskattade räckvidden omfattar noll och inte överskrider 15 %, eller där den förväntade procentsatsen är mindre än 4,5 %. Eftersom det bara finns en liten mängd bevis på att du har genetiskt etnisk härkomst från dessa områden, är det möjligt att du kanske inte alls har någon genetiskt etnisk härkomst från dem. Detta är inte ovanligt, och ju fler genetiska signaturer som upptäcks med en högre konfidensnivå, kan vi kanske uppdatera dessa spårregioner över tid.

5. Mitt genetiskt etniska resultat verkar inte matcha mina förväntningar. Hur kan det komma sig?

Ditt släktträd kanske går tillbaka hundratals år, men det kan finnas mer om din släkthistoria som är precis utom räckhåll för pappersdokument och konventionell forskning. AncestryDNA kan gå tillbaka hundratals, kanske till och med tusentals år för att berätta saker som inte finns i historiska register, sådant som du kanske aldrig skulle ha fått veta på ett annat sätt.

Även om våra etniska algoritmer och prognosmodeller kommer att fortsätta att förbättras med tiden, finns det några skäl till varför uppskattningen av din etnicitet kanske inte är exakt vad du förväntade dig: 1. Uppskattningen av din etnicitet kan gå längre bak i tiden än ditt släktträd. 2. Även om dina förfäder levde i ett visst land kanske det genetiskt inflytande från andra länder. 3. Du delar inte nödvändigtvis samma DNA med alla dina förfäder. Klicka här för mer information.

6. Kommer det etniska resultatet att berätta vilken information som är specifik för den maternella och paternella sidan?

Den typ av DNA som testas tittar på etnisk härkomst från både den paternella och den maternella etniska linjen. Det går för närvarande inte att isolera resultat över etnisk härkomst till endast din maternella eller paternella linje.

7. Hur pålitligt är testet?

AncestryDNA använder avancerad vetenskaplig teknik för att ta fram resultaten. Vi mäter och analyserar över 700 000 platser av en persons totala arvsmassa. Under testprocessen håller varje DNA-prov en kvalitetsstandard på minst 98 %. Varje resultat som inte uppfyller denna standard innebär att ett nytt DNA-prov samlas in.

Sedan jämför vi ditt DNA med en av de mest omfattande och unika samlingar av DNA-prover från människor runt om i världen, för att identifiera överlappningar. Allteftersom vår databas med DNA-prover fortsätter att växa kan du få uppdateringar med ny information.

8. Vad innebär "tillförlitlig procentandel" för DNA-matchningar?

Vår tillförlitliga procentsats för DNA-matchning har ett värde mellan 0 och 100 procent och den är avsedd att hjälpa dig att identifiera vilka matchningar du bör fokusera på. Ju högre procent, desto större chans att de är nära släkt med dig. Vår tillförlitlighetsnivå bestäms av antalet gemensamma DNA som två personer delar med varandra. Därför undersöker vi över 700 000 markörer i DNA för att analysera antal och längd av kontinuerliga strängar som passar ihop. Med tiden när vi får mer kunskap om olika populationer kommer dessa konfidensnivåer att förbättras.

9. Hur får jag tillgång till mina Y-DNA- och mitokondriella DNA-testresultat?

Resultat för Y-DNA och mitokondriella DNA-testresultat är inte längre tillgängliga.

10. Kommer testet att berätta för mig om jag har aboriginsk eller maorisk etnisk härkomst?

Ancestry':s nuvarande genetiskt etniska uppskattning av etnicitet ger inte en direkt uppskattning av aboriginsk-australisk härkomst. Om någon med aboriginsk-australisk härkomst gör ett AncestryDNA-test, kommer uppskattningen av den genetiskt etniska härkomsten mest sannolikt att inkludera Sydostasien och Oceanien.

Eftersom uppskattningar från AncestryDNA av genetiskt etnisk härkomst för närvarande inte delar upp Polynesien i mindre befolkningsgrupper kan vi förvänta oss att människor med maoriska förfäder får en polynesisk etnicitet för den etniska uppskattningen.

11. Om jag är av infödd amerikansk etnisk härkomst, vad kommer testresultatet att visa?

AncestryDNA:s test kan förutsäga om du åtminstone delvis härstammar från den amerikanska ursprungsbefolkningen, som omfattar några stammar med ursprung i Nordamerika, däribland USA, Kanada och Mexiko. Resultaten visar inte vilken specifik stam du tillhör. (Observera att resultaten från AncestryDNA inte kan användas som en ersättning för juridisk dokumentation.)

Sekretesspolicy för AncestryDNA

1. Var testas DNA-proven?

DNA-prover testas i ett säkert testlaboratorium från tredje part i USA. Genom att bli kund hos AncestryDNA och låta testa ditt DNA som en del av denna tjänst kommer dina personuppgifter och din genetiska information att skickas, lagras och behandlas i enlighet med bestämmelserna för de allmänna villkor och den sekretesspolicy som gäller för AncestryDNA.

2. Kan andra se mina resultat?

Om du är den person som köper och aktiverar ditt test på vår webbplats kommer du att vara "Administratör" för testet och du kommer att ha kontroll över vem som kan se och få åtkomst till dina DNA-resultat. Som administratör för testet kan du exempelvis dela resultaten för din etniska härkomst med andra användare genom att klicka på knappen för "Dela" längst upp till höger på resultatsidan för etnisk härkomst och genom att ange en eller flera e-postadresser i delningsfönstret. När du klickar på "Skicka inbjudningar" kommer det att skickas ut ett e-postmeddelande till alla e-postadresser som du har angett som innehåller en länk till dina etniska resultat på AncestryDNA.

Du kan dessutom välja att bjuda in andra användare för att de ska få åtkomsttill dina DNA-resultat, vilket ger användarna tillstånd att se dina DNA-resultat och i vissa fall redigera vissa uppgifter från dig. Du kan dela åtkomsten till dina DNA-resultat som "besökare" eller som "redigerare" genom att klicka på "Bjud in andra att se dina DNA-resultat" under "Dela DNA-resultat" på din inställningssida, och genom att ange giltiga e-postadresser eller användarnamn på Ancestry i popup-rutan. Alla användare som får åtkomst på detta sätt kommer att kunna se båda uppskattningarna angående din etnicitet och dina möjliga DNA-matchningar som AncestryDNA har identifierat åt dig. Alla redaktörer du delar dina DNA-resultat med kan även ändra informationen som du har identifierat med DNA-testet. Du har ingen skyldighet att bjuda in andra att få åtkomst till dina DNA-resultat, men du kan välja att göra det för att dela dina upptäckter med andra. För mer information om hur du ger andra användare åtkomst till dina DNA-resultat, klicka här.

3. Hur kan jag göra någon annan till administratör av mitt DNA-test?

För att överföra rättigheterna som "administratör" eller "admin" för ett DNA-test till någon annan, bör du låta denna person få åtkomst till dina DNA-resultat som redigerare. Därefter kan du klicka på länken "Överför dina administratörsrättigheter" och välja personen som ska bli ny administratör för ditt test. Det kan endast finnas en administratör per DNA-test, så om du ger en annan användare dina administratörsrättigheter kommer du inte längre att ha dessa rättigheter och du kommer därefter att klassas som redigerare av testet.

Observera att när du väl har överfört dina administratörsrättigheter till en annan person kan du inte ångra beslutet om inte den nya administratören väljer att ge tillbaka dessa rättigheter till dig. Administratören är den enda person som kan bjuda in andra människor att få åtkomst till DNA-testet och dra tillbaka åtkomsten till ett sådant test, så om du överför dina administratörsrättigheter till någon annan person kommer den nya administratören också att ha rättigheten att dra tillbaka din åtkomst till DNA-testet.

4. Hur hög åtkomstnivå ger jag andra användare om jag bjuder in dem som besökare eller redigerare eller om jag gör en annan användare till administratör av testet?

Se tabellen nedan för att se vilka rättigheter som hör samman med rollen varje användare har:

Denna tabell beskriver de godkända uppgifterna som hör samman med rollerna administratör, redigerare och besökare.
Aktivitet Besökare Redaktör Administratör
Se DNA-matchningar och uppskattningar angående etnicitet
Ändra uppgifter om person som gjorde DNA-testet
Bjud in andra för att se resultatet
Radera DNA-testet
Ladda ned rådata för DNA
Ändra roller för de inbjudna användarna
5. Hur hanterar jag mina sekretessinställningar?

Du kan hantera följande sekretessinställningar på inställningssidan för AncestryDNA. Du kommer till inställningssidan genom att gå till statussidan för AncestryDNA och klicka på inställningslänken:

E-postmeddelanden för DNA-matchningar: Om du vill ha information om eventuella matchningar kan du välja att få information veckovis eller månadsvis under "E-postinställningar för [Namn]". Om du inte vill få information om matchningar kan du ställa in denna tjänst på "av".

Visningsnamn: Du kan välja att visa ditt verkliga namn eller ditt användarnamn på Ancestry för andra Ancestry-användare. Gör ditt val genom att klicka på knappen för "Redigera" under "Deltagarens visningsnamn" och välj det namn du vill visa.

Resultatinställningar (etnicitet): Du kan välja att dela din fullständiga etniska tillhörighet med andra matchande resultat eller enbart med de etniska element som delas med den potentiella matchningen. Under "Etniska preferenser" kan du markera eller avmarkera rutan "visa deltagares etniska profil mot DNA-matchningar". Om rutan inte är markerad kommer endast en del av din etnicitet att visas. Den förvalda inställningen är en markerad ruta, vilket innebär att hela din etniska identitet kommer att visas om du inte avmarkerar rutan. Om du har beställt ett DNA-test för en annan person kommer dessa förvalda inställningar att gälla för deras resultat, men de kommer att kunna ändra dessa om de tar över rollen som administratör för DNA-testet. Om du inte vill att andra ska se dina resultat alls, då kan du ta bort dina resultat genom att klicka på knappen för "Ta bort detta test" till höger under "Ta bort detta test från AncestryDNA." Men om du gör det kommer du då inte att kunna dra nytta av tjänsten, eller se andras testresultat.

Länkningar till släktträd: Du kan länka ditt DNA-test eller andra aktiverade DNA-test i ditt Ancestry-konto med ett släktträd som du har skapat. Andras testresultat kan bidra till att avgöra hur den person som genomförde DNA-testet kan ha ett samband med eventuella DNA-matchningar som hittas av AncestryDNA. Om du kopplar DNA-testet till ett av Ancestrys släktträd kommer alla eventuella matchningar från andra Ancestry-prenumeranter att kunna se ditt träd (exklusive levande personer i ditt träd) som en del av sina resultat, såvida inte ditt träd betecknas som "privat" (se "släktträdsinställningar" nedan för mer information). Om du är Ancestry-prenumerant kommer du även att kunna se alla allmänna släktträd som har länkats till DNA-testet för dina potentiella DNA-matchningar. För att länka DNA-testet till ett träd, klicka på "Länka till ett träd" under "Släktträdslänkning" på inställningssidan. Välj tillämpligt släktträd, lokalisera personen som har genomfört DNA-testet i den klickbara rutan och klicka sedan på "Länka till DNA". För att ta bort länken till DNA-testet från trädet, klicka på knappen för "Redigera" under Släktträdslänkning" på inställningssidan och klicka sedan det gröna "X:et" i närheten av det tillämpliga trädet. För närvarande går det endast att länka ett träd till dina DNA-resultat, men från sidan "Släktträdslänkning" kan du välja ett annat släktträd att länka till ditt DNA-test.

Dela DNA-resultat: Om du är administratör för ett DNA-test kan du dela åtkomsten till dina DNA-resultat som "besökare" eller som "redaktör" genom att klicka på knappen för "Bjud in andra att se dina DNA-resultat" och genom att ange korrekt e-postadress/korrekta e-postadresser eller användarnamn på Ancestry i popup-rutan. Alla användare som får åtkomst på detta sätt kommer att kunna se båda uppskattningen angående din etnicitet och dina möjliga DNA-matchningar som AncestryDNA har identifierat åt dig. Alla redaktörer du delar dina DNA-resultat med kan även ändra informationen som du har identifierat med DNA-testet. Du har ingen skyldighet att bjuda in andra att få åtkomst till dina DNA-resultat, men du kan välja att göra det för att dela dina upptäckter med andra. På din inställningssida kan du se alla de personer som du har bjudit in att få åtkomst till dina DNA-resultat. Du kan återkalla åtkomst till dina DNA-resultat genom att klicka på länken "Ta bort" bredvid e-postadress eller användarnamn för den person vars rättigheter du vill återkalla.

Utöver detta kan du välja att ge upp dina rättigheter som administratör till en annan användare genom att använda länken "överför dina administratörsrättigheter" på inställningssidan. Det kan endast finnas en administratör per DNA-test, så om du ger en annan användare dina administratörsrättigheter kommer du inte längre att ha dessa rättigheter och du kommer därefter att klassas som redigerare av testet.

Hantera delade länkar om etnicitet: På din inställningssida kan du se delade länkar till uppskattningen av din etnicitet och om du så önskar radera alla sådana länkar genom att klicka på knappen för "Radera delad länk" som finns bredvid den tillämpliga e-postadressen/de tillämpliga e-postadresserna. När du har raderat en länk kommer personen du delade uppskattningen angående din etnicitet med inte längre att få tillgång till de uppgifter via länken som de ursprungligen fått från dig om du inte väljer att dela den igen.

Ladda ned dina rådata för DNA: För att ladda ned dina rådata för DNA, gå till inställningssidan och klicka på knappen för "Börja" till höger under "Ladda ned dina rådata för DNA". Observera att när du väl har fått den nedladdade länken med rådata för DNA kommer den nedladdade kopian inte att skyddas av våra säkerhetsåtgärder. Se avsnittet "Nedladdning av dina rådata för DNA från AncestryDNA" på FAQ för mer information.

Radering av dina DNA-test: Om du av någon anledning väljer att radera ditt DNA-test permanent från webbplatsen för AncestryDNA kan du klicka på "Radera detta test", på höger sida av inställningssidan. När du har raderat testet kommer ditt DNA-test inte att gå att återställa och denna handling GÅR INTE att ångra. Du måste därför ange lösenordet för ditt Ancestry-konto för att bekräfta att du vill fortsätta med denna radering. Observera: om du eller vi har raderat resultatet kan kopior av informationen fortfarande finnas på andra ställen, om sådana kopior har delats med andra och kopieras och lagrats. Dessutom kan vi behålla vissa uppgifter för att förhindra identitetsstöld och annan felaktig användning, även om borttagning har begärts. Borttagen och raderad information kan finnas kvar i säkerhetskopior under rimlig tid för våra interna verksamhetsändamål, men den kommer inte att finnas tillgänglig för dig eller andra.

Webbplatsinställningar för Ancestry: Klicka här för att se och hantera följande sekretessinställningar på webbplatsen för Ancestry:

Inställningar för webbplats/community: låter dig styra vilken information övriga användare på denna community kan få om dig samt inställningar för de utskick som du vill ha från oss.

E-postinställningar: låter dig styra vilka nyhetsbrev, uppdateringar och marknadsföringsutskick som vi skickar till dig via e-post. Du kan när som helst välja att avanmäla dig från att motta e-postmeddelanden.

Aviseringar: låter dig styra vilka e-postaviseringar som skickas till dig.

Släktträdsinställningar: låter dig styra hur andra kan se, få åtkomst till och/eller redigera alla släktträd som du skapar. Klicka här för att få mer information om inställningar för släktträd.

6. Var kan jag få information om min integritet?

Din integritet är mycket viktig för oss och vi har förbundit oss att skydda ditt DNA. För mer information om sekretess på AncestryDNA, se sekretesspolicy för Ancestry DNA.

Nedladdning av mina rådata för DNA i AncestryDNA™

1. Vad är "rådata för DNA"?

Rådata för DNA är data som genereras i labbet från ditt DNA-prov, innan det har behandlats och "översatts" till användbar information för att användas vid släktforskning. AncestryDNA-testet producerar över 700 000 datauppgifter som vi använder för att beräkna ditt DNA-resultat och för att matcha dig mot andra. Datauppgifterna inkluderar SNP-lokalisering (single-nucleotide polymorphism), dvs. en positionsbestämd variation i arvsmassan och den genetiska koden som hittades i SNP i ditt DNA. Genetisk information är kodad i ditt DNA som en blandning av fyra nukleotider som identifieras av initialerna A, T, C och G. Varje SNP har en kombination av två genvarianter som kodar ditt DNA på den platsen och bestämmer dina unika egenskaper.

Den information som du får från dina rådata från AncestryDNA kommer att omfatta "rs"-ID där det är möjligt, kromosomer, och basparsposition i humanreferensgenomet (GRCh37). Genotyp (de observerade allelerna vid varje position) kommer från den främre DNA-strängen. Rådata för DNA har passerat ett datakvalitetsfilter och har gett resultat för mer än 95 % av våra kunder, som inte har visat mer än en felmatchning i duplicerade körningar och den har även passerat Hardy-Weinbergs jämviktstest.

Ett exempel på rådata från DNA ser ut så här:

rsID kromosom placering allel1 allel2
rs4477212 1 72017 A A
rs3094315 1 742429 A A
rs3131972 1 742584 G G
rs12124819 1 766409 G G
2. Varför skulle någon vilja ladda ned rådata för DNA?

Vissa användare har efterfrågat sina rådata från DNA eftersom det kan vara intressant för forskare och genealoger som vill utöka sin sökning. Det finns flera tillgängliga verktyg på webben som utvecklas av akademiker eller entusiaster, i syfte att analysera och jämföra rådata från DNA. Om du väljer att ladda upp dina uppgifter hos en utomstående organisation rekommenderar vi dig att du kontrollerar att det finns vissa riktlinjer som garanterar sekretessen.

För din egen säkerhet skull bör du kontrollera att organisationer eller utomstående webbplatser har följande sekretess- och säkerhetsbestämmelser:

• En sekretesspolicy som beskriver vad företaget gör för att skydda dina uppgifter och vilka åtgärder du själv bör vidta.

• Sök efter en IRB (Institutional Review Board som är en granskningsmyndighet som säkerställer överensstämmelse med etiska principer för hur dina uppgifter används.

• Möjlighet att kunna radera ut dina data när som helst. Var medveten om att vissa webbplatser där du kanske laddar upp dina rådata inte har någon möjlighet att radera eller ta bort dem.

• En säker webbplats som är inloggnings-/lösenordsskyddad och använder SSL-kryptering.

3. Hur laddar jag ned mina rådata för DNA?

Gör på följande sätt om du vill ladda ned en kopia av dina rådata för DNA från webbplatsen för AncestryDNA:

1. Från statussidan för AncestryDNA, klicka på "Hantera testinställningar".

2. På sidan "Hantera testinställningar", klicka på knappen för "Starta" på höger sida under "Ladda ned dina rådata från DNA".

3. Ange lösenord. Detta kommer att göra att ett e-postmeddelande skickas till ditt konto. Meddelandet kommer att innehålla en länk för att ladda ned DNA-data.

4. Öppna e-postmeddelandet och klicka på knappen för "Bekräfta datanedladdning" i e-postmeddelandet.

5. Klicka på knappen för "Ladda ned rådata för DNA" på nedladdningssidan.

6. Filen kommer att laddas ned på din dator.

Viktig säkerhetsinformation: När du väl har fått dina nedladdade rådata från DNA kommer den nedladdade kopian inte att skyddas av våra säkerhetsåtgärder. För mer information, läs Allmänna villkor för AncestryDNA och sekretesspolicy för AncestryDNA.

4. Vilket filformat har rådata för DNA?

Rådata formateras som en textfil med över 700 000 rader av information. Eftersom filen är mycket stor kommer vi att komprimera den före nedladdning. Filen du laddar ned är en fil i zip-format som kan öppnas på din dator.

Hur du packar upp en zip-fil på Windows:

Gör något av följande:

• För att extrahera hela innehållet i den komprimerade mappen, högerklicka på mappen och klicka på "Extrahera alla" och följ sedan anvisningarna.

• Dubbelklicka på den komprimerade filen för att öppna den. Dra sedan filen eller mappen från den komprimerade mappen till en ny plats.

Hur du packar upp en zip-fil med Mac:

• Dubbelklicka på filen för att packa upp den.

5. Jag laddade upp resultaten för mina rådata för DNA på en annan webbplats och mina resultat ser annorlunda ut. Hur kan det komma sig?

Om du väljer att ladda upp dina rådata från DNA från AncestryDNA på en annan webbplats kommer de av olika skäl att se annorlunda ut. Andra företag använder inte samma algoritmer, databaser eller metoder för att översätta datauppgifterna. Endast AncestryDNA har tillgång till de unika uppgifter som finns på Ancestry, inklusive släktträden och register för att säkra riktigheten av resultaten. De korrekta algoritmerna vi använder för att beräkna resultat baseras dessutom på dokumenterade släktträd och en unik, omfattande databas av DNA-test från hela världen.

6. Hur tolkar jag mina rådata för DNA?

Om du väljer att ladda ned dina rådata från DNA och du vill förstå mer om hur du tolkar den, kan följande information vara av intresse.

Rådata från DNA erbjuds i en TAB-avgränsad textfil. Denna fil innehåller en rubrik som beskriver datauppgifterna och fem kolumner med datainformation. Varje linje motsvarar en enstaka nukleotidpolymorfism (SNP). En SNP är en positionsbestämd plats i arvsmassan som är känd att variera för olika individer. Våra genotypningsanalyser mäter vilken nukleotid som föreligger vid var och en av över 700 000 SNP på både paternella och maternella kopior av genomet. De möjliga observationerna är A för adenin, C för cytosin, G för guanin, T för tymin eller 0 för uppgifter som saknas. Kolumn ett anger SNP-identifikatorn (rsID om möjligt). Kolumnerna två och tre anger kromosomerna (1-22, X och Y) och basparpositionen av SNP genom att använda humanreferenskoordinaterna 37,1. Kolumnerna fyra och fem anger två nukleotider som observeras vid denna SNP. De specifika bokstäverna kallas för alleler och allel-paren som observeras i en SNP kallas för genotyp. Alla SNP som vi undersöker är bi-alleler vilket innebär att det bara finns två möjliga alleler närvarande. Detta innebär att det finns tre olika genotyper i varje SNP. Om ett SNP-värde exempelvis innehåller antingen C (cytosin) eller A (adenin), är sedan de möjliga genotyperna CC, AA eller AC (allelordning är irrelevant vilket innebär att CA är densamma som AC). Alla kromosomer består av två komplementära trådar, den främre och den bakre och alleler kan anges på vardera sträng. Genotypen SNP är exempelvis GG på den främre strängen och CC på den bakre. På samma sätt är GA på den främre strängen och CT på den bakre. Det är viktigt att ange från vilken sträng datauppgifterna kommer. För AncestryDNA:s produkter anger vi data för SNP:er på den främre strängen med avseende på humanreferensgenomet.

7. Är mina rådata för DNA skyddade efter det att jag har laddat ned dem?

Om du väljer att ladda ned en kopia av dina rådata från DNA är du ansvarig för att skydda den nedladdade kopian. Vi skyddar dina uppgifter i vårt system, men när du får nedladdade rådata från DNA kommer kopian inte att skyddas av våra säkerhetsåtgärder.

8. Vad är sekretess och vilka säkerhetsåtgärder tas för att skydda mina rådata för DNA?

Dina rådata från DNA är skyddade genom ett antal säkerhetsåtgärder medan de är i våra händer. Dina DNA-tester identifieras exempelvis enbart med en streckkod. Inte ens våra testlaboratorier har din identitet. Vi sparar också alla DNA-data i krypterade datafiler för att försäkra oss om begränsad åtkomst, även inom företaget. Dessa skyddsåtgärder kommer att fortsätta att tillämpas på kopian av dina rådata för DNA som vi hanterar men du kommer att behöva säkra informationen om du väljer att ladda ned den.

9. Har mina DNA-matchningar åtkomst till mina rådata för DNA?

Nej, dina DNA-matchningar har INTE åtkomst till dina rådata för DNA. Vi vidtar många skyddsåtgärder för att försäkra oss om att dina genetiska datauppgifter ska vara säkra. Enbart personer med åtkomst till ditt test kan påbörja datanedladdningen. Du kan lära dig mer om dessa sekretessinställningar här.

AncestryDNA:s forskningsprojekt

1. Vad är AncestryDNA:s forskningsprojekt?

Ancestrys mänskliga diversitetsprojekt ("forskningsprojektet") är ett frivilligt forskningsprojekt som samlar in, bevarar och analyserar genealogiska stamtavlor, historiska dokument, undersökningar, släkters hälsouppgifter, medicinsk statistik och hälsostatistik, genetisk information och annan information från människor runt om i världen för att genomföra studier för att bland annat bättre förstå människans evolution och migration, populationsgenetik, hälsofrågor, etnografisk mångfald och gränser, släktforskning, och vår ursprungshistoria. Du kan delta genom att godkänna det informerade samtycket.

2. Vilka uppgifter samlas in för forskningsprojektet?

Forskningsprojektet samlar in genealogiska data, t.ex. härstamning, etnicitet, släkthistoria och annan information om dig och din släkt, genetiska data från AncestryDNA, t.ex. din genotyp. För mer information, se det Informerade samtycket.

3. Hur kommer uppgifterna att användas?

Uppgifterna som lämnas till forskningsprojektet kommer att användas av forskare som studerar släktforskning, antropologi, populationsgenetik, befolkningens hälsofrågor, kulturer, medicin (till exempel för att identifiera läkemedelssvar, hälsorisker etc.), och andra ämnen. För mer information, se det Informerade samtycket.

4. Hur kommer uppgifterna att skyddas?

Uppgifterna i forskningsprojektet skyddas av en rad olika fysiska, tekniska och administrativa metoder. Vi begränsar bland annat åtkomsten till vårt datacenter och vår databas och vi krypterar datauppgifter när de skickas över internet. När vi samarbetar med externa tredje parter som en del av projektet kommer dessa parter dessutom endast att ha åtkomst till sammanslagna uppgifter där information som brukar förhindra identifiering av specifika individer, t.ex. namn och födelsedatum har tagits bort. Uppgifterna som används i projektet kommer att utvinnas ur andra uppgifter och enbart särskilt auktoriserade personer kommer att ha åtkomst till uppgifterna. För mer information, se det Informerade samtycket.

5. Hur kan jag avregistrera dig från forskningsprojektet?

Det är helt frivilligt att delta i detta projekt. Du kan när som helst välja att inte längre delta i detta projekt. Du kan välja att ta bort vissa eller alla uppgifter som du har skickat in genom att skicka in en begäran om detta till consent@ancestryDNA.com. Detta kommer inte att leda till någon påföljd för dig och du kommer att kunna fortsätta att använda våra webbplatser och våra tjänster precis som tidigare. För mer information, se det Informerade samtycket.