AncestryDNA® – Vanliga frågor och svar

Om AncestryDNA®

Tolka mina resultat

Sekretesspolicy för AncestryDNA®

Ladda ned dina DNA-data från AncestryDNA®

AncestryDNA®:s forskningsprojekt

 1. Vad är AncestryDNA®:s forskningsprojekt?
 2. Vilka uppgifter samlas in för forskningsprojektet?
 3. Hur kommer uppgifterna att användas?
 4. Hur kommer uppgifterna att skyddas?
 5. Hur kan jag avregistrera mig från forskningsprojektet?

Om AncestryDNA®

 1. Vad är AncestryDNA®?

  AncestryDNA® är en del av Ancestrys koncernföretag och är en service för DNA-tester som använder några av de senaste autosomala testningsteknikerna för att revolutionera det sätt vi använder för att upptäcka vår släkthistoria. Denna tjänst använder avancerad DNA-vetenskap för att förutsäga din genetiska etnicitet och den hjälper dig att hitta nya släktförbindelser. Den kartlägger etnisk härkomst genom att gå tillbaka flera generationer och ge en inblick i frågeställningar som "Vilken region i Europa är mina förfäder från"? "Är det sannolikt att jag har östasiatisk härkomst"? AncestryDNA® kan också hjälpa till att identifiera förbindelser med okända släktingar genom en dynamisk lista på matchningar av möjliga DNA-medlemmar.

 2. Vad säger mina resultat?

  Ditt AncestryDNA-resultat innehåller information med en uppskattning om din genetiska etnicitet och eventuella DNA-matchningar visas om du har valt att visa dina matchningar och att visas som en matchning. Du länkas dessutom till andra personer som har gjort AncestryDNA-testet. Resultatet är en bra utgångspunkt för fortsatta släktstudier och det kan få dig att gräva djupare i den forskning som du redan bedriver.

 3. Vilken teknik ligger bakom denna tjänst?

  AncestryDNA®-testet använder mikromatrisbaserade autosomala DNA-tester som undersöker 700 000 platser i en persons kompletta arvsmassa, och allt med ett enkelt salivprov. Dessutom integrerar det online-gränssnittet toppmoderna verktyg så att du kan använda dina DNA-resultat för släktforskning.

 4. Hur ska DNA-testet hjälpa mig med min släktforskning?

  Ditt DNA kan innehålla uppgifter som kan hjälpa dig att göra nya upptäckter om din släkthistoria, dina släktförhållanden, samt bekräfta uppgifterna i ditt släktträd. Genom att använda ditt DNA-test i kombination med en Ancestry®-prenumeration (som är en separat tjänst som erbjuds av andra Ancestrys koncernföretag) får du tips som kan vägleda dina undersökningar och hjälpa dig att skapa förbindelser med nya släktingar. De nya släktingarna som du upptäcker kan ha ytterligare information om dina släktingar, en släkthistoria att berätta eller foton att dela med sig av.

 5. Hur särskiljer sig det AncestryDNA®-testet från andra DNA-test?

  • Det är mer omfattande.

    Till skillnad från Y-kromosomtest eller mitokondriella DNA-test, använder AncestryDNA® ett autosomalt DNA-test som kartlägger över 700 000 platser av en persons kompletta arvsmassa. Det omfattar DNA från både din maternella och paternella sida på släktträdet, så det täcker alla sidor. Y-DNA-testet speglar endast den direkta far-till-son relationen i ditt släktträd och mtDNA-testet återspeglar bara den direkta mor-till-barn relationen i ditt släktträd. Mer information om skillnaderna mellan olika DNA-tester här.
  • Testet är könsneutralt.

    Både män och kvinnor kan göra AncestryDNA®-testet och de testas på samma sätt för samma antal markörer, som ger samma detaljnivå i resultaten.
  • Det beräknar din aktuella genetiskt etniska härkomst.

    Tack vare framsteg inom DNA-teknik kan vi jämföra ditt DNA med prover från hela världen, för att ta reda på mer om din släkts bakgrund och etniska historia – inte bara äldre historia, utan också om de människor och platser som är viktiga för dig.
  • Förbättrad DNA-matchning.

    Till skillnad från Y-kromosomtest eller mitokondriella DNA-test, visar det nya autosomala AncestryDNA®-testet ett mycket bredare spektrum av ditt DNA, vilket hjälper till att identifiera matchningar från hela ditt släktträd – både på den maternella och på den paternella sidan.
  • Uppgifterna är viktigare och mer aktuella

   – de är inriktade på släkthistoria som går tillbaka några hundra eller till och med tusen år, jämfört med Y-kromosomtest eller mitokondriella DNA-tester, som har en tidsfokus på mellan 10 000 och 50 000 år.
 6. När kan jag förvänta mig att få min testförpackning och mina resultat?

  Din testförpackning från AncestryDNA® kommer att levereras inom sex dagar efter mottagen beställning. Testresultaten från AncestryDNA® tar normalt mellan sex och åtta veckor att behandla från det att laboratoriet får dina DNA-prov. Observera att du även måste aktivera din testförpackning online för att de ska börja behandlas.

  Om du inte har fått dina resultat från AncestryDNA® efter åtta veckor, kontakta medlemsservice per telefon.

 7. Hur kan jag se mina resultat?

  När dina AncestryDNA®-resultat är klara kommer du att få ett e-postmeddelande från AncestryDNA® med en länk till dina resultat. Dina resultat kommer även att finnas tillgängliga online i ditt lösenordsskyddade Ancestry®-konto.

 8. Vad betyder "autosomala" DNA-tester?

  Autosomal DNA-testning innefattar de andra 22 kromosomparen som inte är X eller Y-kromosom som avgör ditt kön. Autosomal testning gör det möjligt för dig att hitta släktingar inom alla linjer i ditt släktträd. Det innebär att både män och kvinnor kan göra testet och att testresultatet inte bara är begränsade till de direkta maternella eller paternella linjen.

  Dina autosomala kromosomer bär genetisk information från båda dina föräldrar som har gått i arv från generation till generation.

 9. Kan jag använda AncestryDNA® om jag genomgått en benmärgstransplantation?

  Vi rekommenderar inte att den som genomgått en benmärgstransplantation gör AncestryDNA®-testet. Vi rekommenderar i stället att en nära släkting, som exempelvis en förälder eller ett syskon, gör testet

  Vi testar DNA som samlas in via en kunds salivprov. Detta kan innehålla celler från flera källor, inklusive ofta blodceller skapade i benmärgen. Om du genomgått en benmärgstransplantation är det troligt att ditt saliv innehåller såväl ditt som benmärgsdonatorns DNA. Denna DNA-kombination kan orsaka resultat som är bristfälliga eller till och med visa resultat som gäller för donatorn. Som ett resultat av detta rekommenderar Ancestry inte AncestryDNA®-produkten till dem som genomgått en benmärgstransplantation. Däremot påverkas inte resultatet för dig om du är benmärgsdonator.

  Om du har fler frågor ska du kontakta Ancestrys kundtjänst.

 10. Kan jag använda AncestryDNA® om jag genomgått en stamcellstransplantation från en annan person?

  Vi rekommenderar inte att den som gjort en stamcellstransplantation gör AncestryDNA®-testet. Vi rekommenderar i stället att en nära släkting, som exempelvis en förälder eller ett syskon, gör testet.

  Vi testar DNA som samlas in via en kunds salivprov. Detta kan innehålla celler från flera källor, inklusive ofta blodceller skapade av stamceller. Om du genomgått en stamcellstransplantation är det troligt att ditt saliv innehåller såväl ditt som stamcellsdonatorns DNA. Denna DNA-kombination kan orsaka resultat som är bristfälliga eller till och med visa resultat som gäller för donatorn. Som ett resultat av detta rekommenderar Ancestry inte AncestryDNA®-produkten till dem som genomgått en stamcellstransplantation. Däremot påverkas inte resultatet för dig om du är stamcellstransdonator.

  Om du har fler frågor ska du kontakta Ancestrys kundtjänst.

  Med hjälp av autosomala tester undersöker AncestryDNA® 700 000 platser i ditt DNA, och allt med ett enkelt salivprov.

 11. Var går det att köpa AncestryDNA®:s test?

  Ett AncestryDNA®-test är tillgängligt och men kan dessutom köpas över internet i 30 länder över hela världen, inklusive USA, Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland och Kanada. Gå till den här sidan för att se en lista över i vilka länder som AncestryDNA® erbjuds.

 12. Vem erbjuder AncestryDNA®?

  AncestryDNA® erbjuds av Ancestry International DNA, LLC, ett av Ancestrys koncernföretag, världens största onlinekälla för släktforskning.

Tolka mina resultat

 1. Hur tolkar jag min etniska karta på min resultatsida?

  Etnicitetskartan är ett snabbt och enkelt sätt att visualisera och interagera med dina DNA-resultat. På den visas områden i världen där det finns en hög representation av din etnicitet. Kartan är interaktiv och du kan klicka runt och zooma in för att se fler detaljer.

 2. Hur tolkar jag "Karta och plats" när jag granskar en DNA-matchning?

  Om du är Ancestry®-prenumerant och både du och din DNA-matchning har släktträd kopplade till DNA-resultat kommer du att ha tillgång till en karta som heter "Karta och platser" som kan innehålla olikfärgade stift som visar födelseplatser för förfäder i ditt släktträd (upp till cirka 10 generationer med direkt härstamning från en förfader), födelseplatser för förfäder i trädet som tillhör din DNA-matchade person, och överlappande födelseplatser som förekommer på båda släktträden. Några stift har en grafik med två personer, vilket visar att det finns mer än en person på den platsen. Det finns en inskrift nederst på kartan för att hjälpa dig att förstå vad de olika färgerna på stiften betyder.

 3. Hur länkar jag mina DNA-resultat till mitt släktträd?

  Du kan länka ditt släktträd till dina DNA-resultat på din personliga statussida. Klicka bara på "inställningar" och rulla ned till "släktträdslänkning" för att länka ihop dina DNA-resultat med ditt släktträd. Du kan för närvarande bara länka ett träd till dina DNA-resultat.

 4. Mitt genetiskt etniska resultat verkar inte matcha mina förväntningar. Hur kan det komma sig?

  Ditt släktträd kanske går tillbaka hundratals år, men det kan finnas mer om din släkthistoria som är precis utom räckhåll för pappersdokument och konventionell forskning. AncestryDNA® kan gå tillbaka hundratals, kanske till och med tusentals år för att berätta saker som inte finns i historiska register, sådant som du kanske aldrig skulle ha fått veta på ett annat sätt.

  Även om våra etniska algoritmer och prognosmodeller kommer att fortsätta att förbättras med tiden, finns det några skäl till varför uppskattningen av din etnicitet kanske inte är exakt vad du förväntade dig: (1) Uppskattningen av din etnicitet kan gå längre bak i tiden än ditt släktträd. (2) Även om dina förfäder levde i ett visst land kanske det genetiskt inflytande från andra länder. (3) Du delar inte nödvändigtvis samma DNA med alla dina förfäder. Klicka här för mer information.

 5. Kommer det etniska resultatet att berätta vilken information som är specifik för den maternella och paternella sidan?

  Den typ av DNA som testas tittar på etnisk härkomst från både den paternella och den maternella etniska linjen. Det går för närvarande inte att isolera resultat över etnisk härkomst till endast din maternella eller paternella linje.

 6. Hur pålitligt är testet?

  AncestryDNA® använder avancerad vetenskaplig teknik för att ta fram resultaten. Vi mäter och analyserar över 700 000 platser av en persons totala arvsmassa. Under testprocessen håller varje DNA-prov en kvalitetsstandard på minst 98 %. Varje resultat som inte uppfyller denna standard innebär att ett nytt DNA-prov samlas in.

  Sedan jämför vi ditt DNA med en av de mest omfattande och unika samlingar av DNA-prover från människor runt om i världen, för att identifiera överlappningar. Allteftersom vår databas med DNA-prover fortsätter att växa kan du få uppdateringar med ny information.

 7. Vad innebär "tillförlitlig procentandel" för DNA-matchningar?

  Vår tillförlitliga procentsats för DNA-matchning har ett värde mellan 0 och 100 procent och den är avsedd att hjälpa dig att identifiera vilka matchningar du bör fokusera på. Ju högre procent, desto större chans att de är nära släkt med dig. Vår tillförlitlighetsnivå bestäms av antalet gemensamma DNA som två personer delar med varandra. Därför undersöker vi över 700 000 markörer i DNA för att analysera antal och längd av kontinuerliga strängar som passar ihop. Med tiden när vi får mer kunskap om olika populationer kommer dessa konfidensnivåer att förbättras.

 8. Hur får jag tillgång till mina Y-DNA- och mitokondriella DNA-testresultat?

  Resultat för Y-DNA och mitokondriella DNA-testresultat är inte längre tillgängliga.

 9. Kommer testet att berätta för mig om jag har aboriginsk eller maorisk etnisk härkomst?

  Ancestry':s nuvarande genetiskt etniska uppskattning av etnicitet ger inte en direkt uppskattning av aboriginsk-australisk härkomst. Om någon med aboriginsk-australisk härkomst gör ett AncestryDNA®-test, kommer uppskattningen av den genetiskt etniska härkomsten mest sannolikt att inkludera Sydostasien och Oceanien.

  Eftersom uppskattningar från AncestryDNA® av genetiskt etnisk härkomst för närvarande inte delar upp Polynesien i mindre befolkningsgrupper kan vi förvänta oss att människor med maoriska förfäder får en polynesisk etnicitet för den etniska uppskattningen.

Sekretesspolicy för AncestryDNA®

 1. Var testas DNA-proven?

  DNA-prover testas i ett säkert testlaboratorium från tredje part i USA. Genom att bli kund hos AncestryDNA® och låta testa ditt DNA som en del av denna tjänst kommer dina personuppgifter och din genetiska information att skickas, lagras och behandlas i enlighet med bestämmelserna för de allmänna villkor och den sekretesspolicy som gäller för AncestryDNA®.

 2. Kan andra se mina resultat?

  Som ägare av DNA-provet kan du kontrollera vem som kan se dina resultat. Om du är minderårig, måste ditt test aktiveras av en förälder eller vårdnadshavare, som blir kontoadministratören. Kontoadministratören kontrollerar vem som kan se dina resultat.

  2a. Hur delar jag mina etnicitetsresultat med andra Ancestry®-användare?

  För att dela dina etnicitetsresultat med andra Ancestry-användare klickar du på ”Dela”-knappen på din resultatsida och anger deras e-postadresser i popup-fönstret. När du skickat inbjudan, kommer de att få ett e-postmeddelande som innehåller en länk till dina etnicitetsresultat.

  2b. Kan jag ge andra Ancestry®-användare tillåtelse att se mina resultat och redigera kontoinformation? Om ja, vad kan de göra?

  Ja, du kan bjuda in andra Ancestry-användare att bli tittare, medarbetare eller administratörer över ditt konto.

  En tittare kan se uppskattningen av din etnicitet, lära sig om samhällen kopplade till dig genom gemensamma förfäder, se vilka som delar ditt DNA och ta reda på vem som är besläktad med dig genom en specifik förfader.

  En medarbetare har samma behörigheter som en tittare, men kan också ta bort eller markera personer som delar DNA med dig och länka dina testresultat till släktträd.

  En kontoadministratör har samma behörigheter som en medarbetare, men kan också ändra dina inställningar för testvisning, bjuda in andra att få åtkomst till dina testresultat, tilldela och ändra användarroller, ändra, lägga till eller permanent radera testresultat samt skicka och svara på meddelanden från ditt konto.

  För mer information om hur du ger andra användare åtkomst till dina DNA-resultat, klicka här.

 3. Hur tilldelar jag roller för mina resultat av DNA-testerna?

  Gå till sektionen ”åtkomst till DNA-testresultat” på sidan testinställningar för att skicka en inbjudan om användarroll. Som ägare förlorar du inga kontorättigheter när du tilldelar användarroller. Du kan närsomhelst ta bort eller omfördela rollerna.

 4. Vad är skillnaden mellan användarrollerna tittare, medarbetare och administratör?

  Följande tabell beskriver behörigheterna för varje kontoroll:

  Denna tabell beskriver behörigheter som hör samman med rollerna administratör, medarbetare och tittare.
  Uppgift Tittare Medarbetare Administratör
  Visa DNA-matchningar Ja. Ja. Ja.
  Visa etnicitetsuppskattning Ja. Ja. Ja.
  Visa genetiska grupper Ja. Ja. Ja.
  Visa noteringar om en DNA-matchning Ja. Ja. Ja.
  Visa DNA-cirklar Ja. Ja. Ja.
  Visa borttagna DNA-matchningar Ja. Ja. Ja.
  Länka testresultat till släktträd Ja. Ja.
  Redigera DNA-matchningar Ja. Ja.
  Lägg till och ändra noteringar om DNA-matchning Ja. Ja.
  Ändra uppgifter om testdeltagare Ja. Ja.
  Ändra inställningar för etnicitetsvisning Ja. Ja.
  Bevilja andra åtkomst till resultat Ja.
  Tilldela och ändra kontoroller Ja.
  Radera DNA-testresultat Ja.
  Hämta DNA-rådata Ja.
  Skicka och besvara meddelanden från testägarens konto Ja.
  Ägaren har alla ovanstående behörigheter och kan när som helst lägga till eller ta bort en administratör.
 5. Hur hanterar jag mina sekretessinställningar?

  Du kan hantera följande sekretessinställningar på inställningssidan för AncestryDNA®. Du kommer till inställningssidan genom att gå till statussidan för AncestryDNA® och klicka på inställningslänken:

  • E-postmeddelanden för DNA-matchningar:

    Om du vill ha information om eventuella matchningar kan du välja att få information veckovis eller månadsvis under "E-postinställningar för [Namn]". Om du inte vill få information om matchningar kan du ställa in denna tjänst på "av".

  • DNA-matchningar:

    Du kan välja att visa dina DNA-matchningar och visas för dem. Du kan även stänga av den möjligheten. Du ändrar inställning genom att klicka på knappen "Ändra" under "DNA-matchningar".

  • Visningsnamn:

    Du kan välja att visa ditt verkliga namn eller ditt användarnamn på Ancestry för andra Ancestry-användare. Gör ditt val genom att klicka på knappen för "Redigera" under "Deltagarens visningsnamn" och välj det namn du vill visa.

  • Resultatinställningar (etnicitet):

    Du kan välja att dela ditt fullständiga etnicitetsresultat med andra matchningar eller endast visa den del som du delar med eventuella matchningar. Under inställningen "Visa etnisk profil" kan du markera eller avmarkera rutan "Visa din fullständiga etnicitetsprofil för dina DNA-matchningar", och om den inte är markerad visas endast en ofullständig etnicitet. Standardinställningen är att rutan är markerad, vilket betyder att din kompletta etnicitet visas om du inte väljer något annat. I "Inställningar för synlig profil" kan du även välja att visa din fullständiga etnicitet för andra Ancestry-användare, och inte bara för matchningarna. Om du beställt ett DNA-test för någon annan person så kommer dessa standardinställningar att gälla för hens resultat. Hen kan däremot ändra detta om/när hen övertar administratörsrollen för sitt DNA-test. Om du inte vill att någon annan ska kunna se ditt resultat, kan du välja att inte visa dina matchningar eller att visas som en matchning. Du kan även ta bort resultatet genom att klicka på knappen "Ta bort testresultat" till höger under "Ta bort testresultat från AncestryDNA®". Om du emellertid väljer detta kommer du inte att kunna utnyttja fördelarna med tjänsten och inte heller se andra resultat.

  • Länka till släktträd:

    Om du är kontoadministratör kan du länka ditt DNA-test eller alla andra DNA-test till släktträd som du har skapat. Detta hjälper dig att avgöra hur du möjligtvis kan vara besläktad med andra DNA-matchningar som hittas av AncestryDNA®. Om du kopplar DNA-testet till ett av Ancestrys släktträd kommer alla eventuella matchningar från andra Ancestry-prenumeranter att kunna se ditt träd (exklusive levande personer i ditt träd) som en del av sina resultat, såvida inte ditt träd betecknas som "privat" (se "släktträdsinställningar" nedan för mer information). Om du är Ancestry-prenumerant kommer du även att kunna se alla allmänna släktträd som har länkats till DNA-testet för dina potentiella DNA-matchningar. För att länka DNA-testet till ett träd, klicka på "Länka till ett träd" under "Släktträdslänkning" på inställningssidan. Välj tillämpligt släktträd, lokalisera personen som har genomfört DNA-testet i den klickbara rutan och klicka sedan på "Länka till DNA". För att ta bort länken till DNA-testet från trädet, klicka på knappen för "Redigera" under Släktträdslänkning" på inställningssidan och klicka sedan det gröna "X:et" i närheten av det tillämpliga trädet. För närvarande går det endast att länka ett träd till dina DNA-resultat, men från sidan "Släktträdslänkning" kan du välja ett annat släktträd att länka till ditt DNA-test.

  • Dela DNA-resultat:

    Om du äger eller är kontoadministratör av ett DNA-test, kan du bjuda in andra att få åtkomst till DNA-resultaten som ”tittare”, ”medarbetare” eller ”administratör” genom att bjuda in dem genom sektionen ”Åtkomst till DNA-testresultat” på sidan med testinställningar. Alla användare som får åtkomst på detta sätt kommer att kunna se både uppskattningen angående din etnicitet och dina möjliga DNA-matchningar som AncestryDNA® har identifierat åt dig. Alla medarbetare som du delar dina DNA-resultat med kommer också att kunna ändra informationen som du har identifierat med DNA-testet.

   Det kan endast finnas en administratör per DNA-test. Om du är den befintliga administratören och bjuder in en annan person att bli administratör, så förlorar du administratörsrättigheterna och kommer istället att bli klassad som en medarbetare för det testet. Observera att när du väl har överfört dina administratörsrättigheter till en annan person kan du inte ångra beslutet, om inte den nya administratören väljer att ge tillbaka dessa rättigheter till dig. Den nya administratören har också rätt att återkalla din åtkomst till DNA-testet.

  • Hantera delade länkar om etnicitet:

    På din inställningssida kan du se delade länkar till uppskattningen av din etnicitet och om du så önskar radera alla sådana länkar genom att klicka på knappen för "Radera delad länk" som finns bredvid den tillämpliga e-postadressen/de tillämpliga e-postadresserna. När du har raderat en länk kommer personen du delade uppskattningen angående din etnicitet med inte längre att få tillgång till de uppgifter via länken som de ursprungligen fått från dig om du inte väljer att dela den igen.

  • Ladda ned dina DNA-data:

    För att ladda ned dina DNA-data, gå till inställningssidan och klicka på knappen för "Ladda ned" till höger under "Ladda ned DNA-data". Observera att när du väl har fått den nedladdade länken med DNA-data kommer den nedladdade kopian inte att skyddas av våra säkerhetsåtgärder. Se avsnittet "Nedladdning av dina DNA-data från AncestryDNA®" på FAQ för mer information.

  • Radering av dina DNA-test:

    Om du av någon anledning väljer att radera ditt DNA-test permanent från webbplatsen för AncestryDNA® kan du klicka på "Radera detta test", på höger sida av inställningssidan. När du har raderat testet kommer ditt DNA-test inte att gå att återställa och denna handling GÅR INTE att ångra. Du måste därför ange lösenordet för ditt Ancestry-konto för att bekräfta att du vill fortsätta med denna radering. Observera: om du eller vi har raderat resultatet kan kopior av informationen fortfarande finnas på andra ställen, om sådana kopior har delats med andra och kopieras och lagrats. Dessutom kan vi behålla vissa uppgifter för att förhindra identitetsstöld och annan felaktig användning, även om borttagning har begärts. Borttagen och raderad information kan finnas kvar i säkerhetskopior under rimlig tid för våra interna verksamhetsändamål, men den kommer inte att finnas tillgänglig för dig eller andra.

  • Webbplatsinställningar för Ancestry®:

    Klicka här för att se och hantera följande sekretessinställningar på webbplatsen för Ancestry®:

   • Inställningar för webbplats/community:
     låter dig styra vilken information övriga användare på denna community kan få om dig samt inställningar för de utskick som du vill ha från oss.
   • E-postinställningar:
     låter dig styra vilka nyhetsbrev, uppdateringar och marknadsföringsutskick som vi skickar till dig via e-post. Du kan när som helst välja att avanmäla dig från att motta e-postmeddelanden.
   • Aviseringar:
     låter dig styra vilka e-postaviseringar som skickas till dig.
   • Släktträdsinställningar:
     låter dig styra hur andra kan se, få åtkomst till och/eller redigera alla släktträd som du skapar. Klicka här för att få mer information om inställningar för släktträd.
 6. Var kan jag få information om min integritet?

  Din integritet är mycket viktig för oss och vi har förbundit oss att skydda ditt DNA. För mer information om sekretess på AncestryDNA®, se sekretesspolicy för Ancestry DNA. En mer allmän diskussion om hur vi hanterar integritetsfrågor på Ancestrys webbplatser och i mobilappar finns i Sekretesscenter.

Ladda ned dina DNA-data från AncestryDNA®

 1. Vad avses med ”DNA-data”?

  DNA-data (eller maskinläsbara biometriska data) är den information som skapas från ditt DNA-prov i laboratoriet utifrån ditt AncestryDNA®- eller AncestryHealth®-test. Dessa data används för att beräkna DNA-etnicitetsuppskattning, matcha dig mot genetiska släktingar, förutspå särdrag och göra hälsorapporter. Det antal DNA-datapunkter som du kan ladda ned beror på vilken testningsteknik som användes för att få fram denna information.

  Det finns två typer av DNA-datafiler som kan laddas ned beroende på vilken teknik som används för att analysera ditt DNA:

 2. Varför skulle någon vilja ladda ned DNA-data?

  Den här informationen kan vara intressant för forskare och i genetisk släktforskning när man vill göra genealogiska efterforskningar. Nedladdade DNA-data ska inte användas i tredje parts databaser enlig vad som framgår av Ancestrys Allmänna villkor.

 3. Hur laddar jag ned mina DNA-data?

  Gör på följande sätt om du vill ladda ned en kopia av dina DNA-data från webbplatsen för AncestryDNA®:

  1. Från statussidan för AncestryDNA®, klicka på "Inställningar".

  2. På sidan "DNA-inställningar", klicka på knappen för "Ladda ned" på höger sida under "Ladda ned DNA-data".

  3. Ange lösenord. Detta kommer att göra att ett e-postmeddelande skickas till ditt konto. Meddelandet kommer att innehålla en länk för att ladda ned DNA-data.

  4. Öppna e-postmeddelandet och klicka på knappen för "Bekräfta datanedladdning" i e-postmeddelandet.

  5. Klicka på knappen för "Ladda ned DNA-data" på nedladdningssidan.

  6. Filen kommer att laddas ned på din dator.

  Viktig säkerhetsinformation:

   När du väl har fått dina nedladdade DNA-data kommer den nedladdade kopian inte att skyddas av våra säkerhetsåtgärder. För mer information, läs Allmänna villkor för Ancestry® och sekretesspolicy för Ancestry®.
 4. Vilket filformat används för nedladdning av DNA-data?

  DNA-data laddas ned som en textfil med tusentals informationsrader. Eftersom filen är mycket stor, kommer vi att komprimera den före nedladdningen. Den nedladdade filen kommer som en.zip-fil som du kan läsa i datorn.

  Hur du packar upp en zip-fil på Windows:

  Gör något av följande:

  • För att extrahera hela innehållet i den komprimerade mappen, högerklicka på mappen och klicka på "Extrahera alla" och följ sedan anvisningarna.

  • Dubbelklicka på den komprimerade filen för att öppna den. Dra sedan filen eller mappen från den komprimerade mappen till en ny plats.

  Hur du packar upp en zip-fil med Mac:

  • Dubbelklicka på filen för att packa upp den.

 5. Hur läser jag filen med DNA-data?

  Om du väljer att ladda ned dina DNA-data och vill lära dig hur du ska läsa dem, kan följande information om den vanliga DNA-datafilen som du kan erhålla utan kostnad, vara till hjälp.

  DNA-data erbjuds i en TAB-avgränsad textfil. Denna fil innehåller en rubrik som beskriver datauppgifterna och fem kolumner med datainformation. Varje linje motsvarar en enstaka nukleotidpolymorfism (SNP). En SNP är en positionsbestämd plats i arvsmassan som är känd att variera för olika individer. De möjliga observationerna är A för adenin, C för cytosin, G för guanin, T för tymin eller 0 för uppgifter som saknas. Kolumn ett anger SNP-identifikatorn (rsID om möjligt). Kolumnerna två och tre anger kromosomerna (1-22, X och Y) och basparpositionen av SNP genom att använda mänskliga referensgenomet (GRCh37). Kolumnerna fyra och fem anger två nukleotider som observeras vid denna SNP. De specifika bokstäverna kallas för alleler och allel-paren som observeras i en SNP kallas för genotyp. Om ett SNP-värde exempelvis innehåller antingen C (cytosin) eller A (adenin), är sedan de möjliga genotyperna CC, AA eller AC (allelordning är irrelevant vilket innebär att CA är densamma som AC). Alla kromosomer består av två komplementära trådar, den främre och den bakre och alleler kan anges på vardera sträng. Genotypen SNP är exempelvis GG på den främre strängen och CC på den bakre. På samma sätt är GA på den främre strängen och CT på den bakre. Det är viktigt att ange från vilken sträng datauppgifterna kommer. För AncestryDNA®:s produkter anger vi data för SNP:er på den främre strängen med avseende på humanreferensgenomet.

 6. Är mina DNA-data skyddade efter det att jag har laddat ned dem?

  Om du väljer att ladda ned en kopia av dina DNA-data är du ansvarig för att skydda den nedladdade kopian. Vi skyddar dina uppgifter i vårt system, men när du får nedladdade DNA-data kommer kopian inte att skyddas av våra säkerhetsåtgärder.

 7. Vilka mått och steg har tagits för att skydda mina DNA-data?

  Ancestry upprätthåller ett omfattande informationssäkerhetsprogram utformat för att skydda våra kunders personuppgifter med användning av administrativa, fysiska och tekniska skyddsåtgärder. De specifika säkerhetsåtgärderna som används görs i enlighet med känsligheten hos de personuppgifter som samlas in. Vi har vidtagit åtgärder för att skydda mot otillbörlig åtkomst, förlust, missbruk eller ändring av personuppgifter (inklusive genetisk information) som vi kontrollerar. Ancestrys säkerhetsteam granskar regelbundet våra säkerhets- och sekretessrutiner, och förbättrar dem när det är nödvändigt för att säkerställa våra systems och dina personuppgifters integritet. Vi använder serverprogramvara för att kryptera personuppgifter (inklusive genetisk information) och vi samarbetar endast med säkerhetsföretag som uppfyller och åtar sig att upprätthålla vår säkerhetsstandard. Även om vi inte kan garantera att förlust, missbruk eller ändring av data inte kommer att inträffa, vidtar vi rimliga åtgärder för att förhindra detta. Det är också viktigt för dig att skydda mot obehörig åtkomst till dina personuppgifter genom att upprätthålla starka lösenord och skydda mot obehörig användning av din egen dator eller enhet.

 8. Har mina DNA-matchningar åtkomst till mina DNA-data?

  Nej, dina DNA-matchningar har INTE åtkomst till dina DNA-data. Vi vidtar många skyddsåtgärder för att försäkra oss om att dina genetiska datauppgifter ska vara säkra. Enbart personer med åtkomst till ditt test kan påbörja datanedladdningen. Du kan lära dig mer om dessa sekretessinställningar här.

AncestryDNA®:s forskningsprojekt

 1. Vad är AncestryDNA®:s forskningsprojekt?

  Ancestrys mänskliga diversitetsprojekt ("forskningsprojektet") är ett frivilligt forskningsprojekt som samlar in, bevarar och analyserar genealogiska stamtavlor, historiska dokument, undersökningar, släkters hälsouppgifter, medicinsk statistik och hälsostatistik, genetisk information och annan information från människor runt om i världen för att genomföra studier för att bland annat bättre förstå människans evolution och migration, populationsgenetik, hälsofrågor, etnografisk mångfald och gränser, släktforskning, och vår ursprungshistoria. Du kan delta genom att godkänna det informerade samtycket.

 2. Vilka uppgifter samlas in för forskningsprojektet?

  Forskningsprojektet samlar in genealogiska data, t.ex. härstamning, etnicitet, släkthistoria och annan information om dig och din släkt, genetiska data från AncestryDNA®, t.ex. din genotyp. För mer information, se det Informerade samtycket.

 3. Hur kommer uppgifterna att användas?

  Uppgifterna som lämnas till forskningsprojektet kommer att användas av forskare som studerar släktforskning, antropologi, populationsgenetik, befolkningens hälsofrågor, kulturer, medicin (till exempel för att identifiera läkemedelssvar, hälsorisker etc.), och andra ämnen. För mer information, se det Informerade samtycket.

 4. Hur kommer uppgifterna att skyddas?

  Uppgifterna i forskningsprojektet skyddas av en rad olika fysiska, tekniska och administrativa metoder. Vi begränsar bland annat åtkomsten till vårt datacenter och vår databas och vi krypterar datauppgifter när de skickas över internet. När vi samarbetar med externa tredje parter som en del av projektet kommer dessa parter dessutom endast att ha åtkomst till sammanslagna uppgifter där information som brukar förhindra identifiering av specifika individer, t.ex. namn och födelsedatum har tagits bort. Uppgifterna som används i projektet kommer att utvinnas ur andra uppgifter och enbart särskilt auktoriserade personer kommer att ha åtkomst till uppgifterna. För mer information, se det Informerade samtycket.

 5. Hur kan jag avregistrera dig från forskningsprojektet?

  Det är helt frivilligt att delta i detta projekt. Du kan välja att inte delta i projektet och när som helst välja om du vill ta tillbaka viss eller all Information som du uppgett genom att gå till sidan med AncestryDNA-inställningar. Detta kommer inte att leda till någon påföljd för dig och du kommer att kunna fortsätta att använda våra webbplatser och våra tjänster precis som tidigare. För mer information, se det Informerade samtycket.