Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Darwin delar jubileum med Murphy
2009-01-07

I år firar vi Darwins evolutionsteorier då det är 200 år sedan vetenskapsmannen föddes och 150 år sedan hans verk Om Arternas Uppkomst kom ut.

Det också 60 år sedan en annan, mindre vetenskaplig, teori uppstod. Murphys lag – som likt evolutionsteorin har analyserats, utvecklats och även skrattats åt genom historien.

Murphys lag går ut på att vad som kan gå fel kommer att gå fel. Begreppets myntades av piloten Edward Murphy, som efter en karriär i militären bland annat arbetade med att testa G-krafter i det amerikanska flygvapnet.

Murphys lag uppfanns när ett experiment gick fel och Murphy utbrast: ”Om det finns två sätt att göra något på, och en kommer att sluta i katastrof, då blir det på det sättet”.

På en presskonferens efteråt berättade den frvilliga som deltog i experimentet – en Colonel John Snapp – om hur Murphys lag hade uppkommit. Snapps mer eleganta version ”vad som kan gå fel kommer att gå fel” fastnade och sedan dess har begreppet levt vidare.

De som vill hävda att Murphys lag stämmer tar gärna mataffären som exempel, där kön bredvid alltid går snabbare. Eller så beskriver de hur bussen alltid glider iväg från hållplatsen i sista ögonblicket. Vid sådana tillfällen är Murphys lag lika svår att argumentera emot som Darwins teorier.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18959376-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.