Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Idag för 131 år sedan - föddes Carl Sandburg
2009-01-06

Poeten Carl Sandburg föddes i Illinois, USA, men tros härstamma från Erik XIV.

Man vet säkert att Sandburgs föräldrar var invandrare från Sverige. De var i sin tur besläktade med prästfrun Margareta Eriksdotter, som ska ha varit Erik XIV:s illegitima dotter.

Sandburg gick i skolan som ung pojke och försörjde sig sedan på diverse enklare arbeten. Han tog värvning vid armén där han deltog i det spansk-amerikanska kriget och vann sin rätt till collegeutbildning genom sin status som krigsveteran.

Sandburg studerade i Galesburg mellan 1899 och 1902, men tog aldrig examen. Däremot bidrog studierna till att förnya hans intresse för litteratur och poesi.

Från 1916 skrev Sandburg nyhetsartiklar, poesi och biografier. Som ung hade han kommit i kontakt med människor som kände Abraham Lincoln så han skrev sex volymer om presidenten, ett arbete som gav honom Pulitzerpriset.

Som poet använde Sandburg slang och vardagligt språk för att beskriva USA och dess invånare. Han dog 1967, 89 år gammal.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18954640-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.