Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Svensk modefluga har skotskt påbrå
2009-01-05

Bara säckpipan kan tävla med tartanmönstret om att vara den starkaste symbolen för Skottland idag.

Nu säger svenska designers att det klassiska rutmönstret kommer synas i svenska garderober 2009. Den svenska tartanexperten Göran Broberg, som väver sina tyger i Skottland, är en av de som säger att trenden kommer att bli stor i år. ”Det är för att vårt samhälle förändras så snabbt och vi behöver något som har historia och tradition bakom sig.”

Ylletyget har använts i keltiska folkdräkter sedan länge, och anammades som nationalsymbol för Skottland från 1800-talet och framåt. Emigrerade skottar spred sedan, och fortsätter att sprida, mönstret över hela världen.

The Scottish Tartan Authority heter organisationen som registrerar tartantyger. Registrerade mönster sparas i ett arkiv och för därefter inte ändras.

Idag finns det runt 2700 registrerade mönster. Brittiska designhus som Burberry och Vivienne Westwood har fört trenden in i rampljuset på senare år.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18954639-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.