Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 376 år sedan - föddes Antonie van Leeuwenhoek
2008-10-24

Antonie van Leeuwenhoek föddes den 24 oktober 1632 i holländska Delft.
Han livnärde sig som tyghandlare, och det var på den vägen han kom i kontakt med mikroskop och – i förlängningen – mikrobiologin.
Van Leeuwenhoek omnämns ibland som ”mikroskopets uppfinnare”, vilket är felaktigt; enklare former av mikroskop fanns redan innan han föddes (och vem som uppfann det första är inte klarlagt).
Han skaffade sig själv sitt första ”mikroskop” – egentligen bara ett förstoringsglas med hållare, som kunde förstora föremål 3 gånger – för att kunna studera olika tygers kvalitet, men fattade intresse för den optiska tekniken och började konstruera egna mikroskop.
Under sin livstid konstruerade van Leeuwenhoek runt 400 mikroskop, varav endast 9 stycken finns bevarade. Det starkaste av dem kan förstora 275 gånger, men han tros ha byggt mikroskop med en förstoringsstyrka på upp till 500 gånger.
Med hjälp sina instrument blev van Leeuwenhoek först i världen med att studera bakterier, och blev också den förste som presenterade en någorlunda modern teori om den mänskliga fortplantningen.
Han upptäckte också de röda blodkropparna.


Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.

ADNFCR-1489-ID-18843795-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.