Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Ny bok skildrar ingermanländsk historia
2008-04-02

Ingermanländarna är en minoritet som inte riktigt passar in i den svenska föreställningen om vad en minoritet är, skriver Smålandsposten som läst ”Sista resan till Ingermanland”.

Boken är skriven av Torkel Ivarsson, journalist på Borås Tidning. Just Borås hör till de svenska städer dit många ingermanländare flyttade under andra världskriget.

Andra städer dit cirka 4500 ingermanländare sökte sig var Jönköping, Mölnlycke och Västerås. Den svenska regeringen tillät de nämligen inte att bosätta sig i någon av de tre största städerna.

Sverige och Finland var logiska mål för de ingermanländska emigranterna. Ingermanland hörde till Sverige under stormaktstiden, befolkningen talade finska och gick i lutherska kyrkor.

Ingermanland var ett historiskt landskap som låg i gränstrakterna mellan Finland och Ryssland, med Finska viken i väster och sjön Ladoga i öster.

Efter oktoberrevolutionen i Ryssland 1917 utropades den kortlivade Republiken Norra Ingermanland som oberoende stat, med stöd från Finland.

I Sverige lever väldigt lite kvar av den ingermanländska kulturen, trots invandringen. Torkel Ivarsson skriver i sin bok att han blir förvånad när ingermanländare berättar att det gamla landet inte betyder någonting.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.

ADNFCR-1489-ID-18534896-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.