Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 316 år sedan - inleddes häxprocesserna i New England
2008-02-29

Häxprocesserna i Salem är ett mörkt kapitel i amerikansk rättshistoria. Under ett drygt år avrättades drygt 20 människor i kolonialtidens Massachusetts, dömda för häxeri. De första åtalen väcktes den 29 februari 1692.

Upprinnelsen till rättegångarna var de epilepsi-liknande anfall som drabbade flera unga flickor i staden Salem. Flickorna skrek och förvred sina kroppar, enligt ett ögonvittne.

Folket i Salem såg sig om i sin omgivning och hittade snart folk som misstänktes kunna ha förhäxat flickorna. Sarah Goode, Sarah Osborne och Tituba var alla kvinnor som sällan gick i kyrkan. Tituba var dessutom slavkvinna av indianskt ursprung.

De blev de första, men långt ifrån sista att stå åtalade för häxeri. Metoderna som användes för att identifiera en häxa var raffinerade, men knappast bergsäkra.

Ett sätt var bakandet av en ”häxkaka”. En kaka som bland annat innehöll urin från de epileptiska flickorna gavs till en hund. Enligt folktron skulle häxan skadas i takt med att hunden åt kakan.

Fram till maj 1693 fängslades mer än 150 misstänkta i ”The Salem Witch Trials”. 14 kvinnor och fem män dömdes till hängning.

En man som vägrade bemöta anklagelserna dömdes till att krossas under tunga stenar. Minst ytterligare fem åtalade dog i fängelse.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18489025-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.