Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 22 år sedan - mördades Olof Palme
2008-02-28

Efter ett sent biobesök på Sveavägen i Stockholm sköts Sveriges statsminister Olof Palme ihjäl. Det skedde den 28 februari 1986.

Sveriges mest kända mordfall inträffade en sen fredagkväll. Olof och Lisbet Palme hade sett filmen ”Bröderna Mozart” på biografen Grand. Vad som hände sedan är en del av modern svensk historia.

När makarna Palme promenerade hemåt attackerades de av en beväpnad person som sköt Olof med två skott, och Lisbet med ett skott i ryggen.

Statsministern dog kort därefter. Hustrun repade sig efter sjukhusvård.
Trots att Palmemordet är Sveriges mest utredda brottsfall så är det än i dag olöst.

Efter många turer med fantombilder, 33-åring och PKK-spår ställdes till slut Christer Pettersson inför rätta, anklagad för mordet.

Pettersson var en missbrukare och återfallsbrottsling som tidigt figurerade i utredningen. I december 1988 hämtades han av polisen för nya förhör, varpå Lisbet Palme pekade ut honom som gärningsmannen.

Åtal för mord väcktes mot Pettersson vid Stockholms tingsrätt. Drygt två månader senare, 27 juli, dömdes Christer Pettersson till livstids fängelse för mordet.

Pettersson överklagade domen, och den 2 november 1989 friades han av en enhällig Svea hovrätt.

Efter mordet på Olof Palme trädde vice statsminister Ingvar Carlsson in som ny statsminister.Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry. ADNFCR-1489-ID-18487377-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.