Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Enäggstvillingar inte så identiska som man trott
2008-02-25

Enäggstvillingar är inte, som man tidigare trott, helt genetiskt identiska. Dessa överraskande rön visar amerikanska, svenska och holländska forskare i en ny studie.

Hur kan det komma sig att den ene enäggstvillingen blir sjuk i exempelvis Parkinson, men inte den andre? Hittills har orsaken främst sökts i miljöfaktorer.

Den aktuella studien, som publiceras i tidskriften American Journal of Human Genetics, innebär att denna bild nyanseras. Det skriver Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Forskare från Uppsala och Karolinska institutet har deltagit i studien som genomfördes på University of Alabama.

- Även om arvsmassan är näst intill identisk mellan två enäggstvillingar visar våra resultat att det faktiskt finns små skillnader och att dessa är ganska vanliga, säger Jan Dumanski, som lett den internationella studien tillsammans med kollegan Carl Bruder.

Forskarna studerade 19 par enäggstvillingar och fann att de visserligen hade lika DNA som sin tvilling, men skillnader i antalet kopior av enskilda DNA-segment. Ett segment kunde saknas, eller ha fler kopior än tvillingens.

Detta kan vara en förklaring till att en enäggstvilling kan drabbas av en sjukdom medan den andre är helt frisk, tror forskarna.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18482637-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.