Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för elva år sedan - presenterades Dolly, det klonade fåret
2008-02-22

Skotska forskare blev först i världen med att lyckas klona ett däggdjur. Fåret Dolly presenterades för omvärlden den 22 februari 1997.

Egentligen föddes Dolly redan i juli 1996, men forskarna vid Roslin Institute i Edinburgh väntade ett halvår med att presentera nyheten.

Dolly klonades genom att en fårcell planterades in i en surrogatmor. Lammet som föddes – Dolly – var en exakt genetisk kopia av det djur som tillhandahållit cellen.

Det stora vetenskapliga genombrottet var att man kunde framställa en helt ny levande varelse av en enstaka cell. Tidigare hade man trott att enstaka celler bara kunde användas till att kopiera just den kroppsdel som cellen tagits från.

En av forskarna, doktor Ian Wilmut, berättade för BBC om sina förhoppningar:
– Vi kommer kunna studera genetiska sjukdomar som det hittills inte funnits något botemedel för.

Kloningen av Dolly väckte även starkt motstånd runt världen, alltifrån djurrättsgrupper till kyrkliga förespråkare. USA:s dåvarande president Bill Clinton tillsatte en speciell grupp att utreda de juridiska och etiska aspekterna av kloning.

Dolly blev bara drygt sex år gammal. I februari 2003 avlivades hon efter att det upptäckts att hon led av en svår lungsjukdom.

Dolly står nu uppstoppad på National Museum of Scotland i Edinburgh.Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18478762-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.