Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 36 år sedan - besökte Nixon Kina
2008-02-21

Två av världens största och mest inflytelserika nationer hade länge haft ytterst begränsad kontakt. Därför var det en jättenyhet över hela världen när den amerikanska presidenten Richard Nixon besökte Kina den 21 februari 1972.

Efter ett blygsamt mottagande på Pekings flygplats väntade en extravagant bankett på kvällen. Nixon och 800 gäster åt och drack gott och mycket tillsammans med premiärminister Chou En-Lai, kunde BBC rapportera följande dag.

Nixon besökte också ordförande Mao på sin första dag i Kina. Besöket innehöll också en promenad på Kinesiska muren.

Det historiska besöket planerades av Henry Kissinger, som själv varit i Kina två gånger året innan.

Kanske hade inte Nixon åkt till Kina om det inte varit för ett par bordtennisspelare. I april 1971 missade den amerikanske spelaren Glenn Cowan spelarbussen efter en träning under VM i Japan. En kinesisk spelare vinkade då ombord Cowan på den kinesiska bussen.

Den 15 minuter långa bussresan blev inledningen till ”pingpongdiplomatin”. Cowan och en kinesisk spelare utbytte souvenirer, och några dagar senare fick det amerikanska bordtennisförbundet en inbjudan att spela uppvisningsmatcher i Kina.

Efter VM-turneringen åkte nio amerikanska spelare och deras ledare dit. Det var det första officiella amerikanska besöket i Kina sedan Maos kommunister övertog makten 1949.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria här.
ADNFCR-1489-ID-18476941-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.