Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 43 år sedan - blev det röda lönnlövet Kanadas flagga
2008-02-15

För hockeyfans och många andra kan det verka självklart. Kanadas flagga är rödvit med ett lönnliv i mitten. Men det var först 15 februari 1965 som Kanada fick sin nuvarande flagga.

Alltsedan Nordamerika koloniserades hade Storbritannien ett starkt inflytande över USA och Kanada. Det lever inte minst kvar i det faktum att engelska är det mest talade språket. Men medan amerikanerna gjorde revolution mot britterna så förblev kanadensarna kronan trogen.

Innan 1965 hissade kanadensarna en flagga baserad på den rödvitblå brittiska Union Jack-flaggan – samma princip som de flaggor som än i dag vajar över Australien och Nya Zeeland. Debatten om en ny kanadensisk flagga tog fart under premiärminister Lester Pearson.

När Pearson var i Egypten 1956 för att förhandla under Suez-krisen blev hans opartiskhet ifrågasatt. Hans nationsflagga innehöll ju den brittiska – en av Egyptens motparter i Suez-krisen.

I juni 1964 tillsatte Pearson en kommitté för att besluta om en ny flagga. Frågan skapada djup splittring bland kanadensarna, men lönnlövsflaggan blev snabbt accepterad även av tidigare skeptiker.

Lönnlövet hade redan på 1700-talet kommit att symbolisera Kanada, både bland den engelsktalande majoriteten och den fransktalande minoriteten. 15 februari 1965, vid parlamentet i Ottawa, hissades så för första gången Kanadas nya flagga.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria här.ADNFCR-1489-ID-18468541-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.