Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 132 år sedan - patentsöktes telefonen
2008-02-14

Den 14 februari 1876 fick det amerikanska patentverket in inte mindre än två olika ansökningar för en ny uppfinning – telefonen. Alexander Graham Bell skulle bli ihågkommen som telefonens uppfinnare. Elisha Grays namn är inte lika känt.

Precis som Bell var Elisha Gray en flitig uppfinnare. Under sin livstid registrerade Gray drygt 70 olika patent. Han jobbade också på Oberlin universitetet i Ohio med att undervisa i elektronik och fysik, samtidigt som han var anställd av Western Union Telegraph Company som produktutvecklare.

Med tiden blev Gray alltmer intresserad av tanken på att transportera ljud, kanske till och med den mänskliga rösten. Hans finansiär på Western Union tyckte det var ett slöseri med tid, och sade åt Gray att koncentrera sig på att förbättra telegrafen.

Gray ägnade sig ändå på sin fritid åt sin telefon. När han kände sig klar skrev han under en förberedande patentansökan. Det var på morgonen, måndagen den 14 februari 1876. Samma morgon kom en liknande ansökan in från Alexander Graham Bell.

På inrådan av sin advokat tog Gray tillbaka sin ansökan. Enligt advokaten hade Bell varit först med att uppfinna apparaten och först med att få den registrerad. Den 7 mars 1876 fick Bell patent för telefonen.

Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18468536-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.