Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 375 år sedan - ställdes Galileo inför inkvisitionen
2008-02-13

Vetenskapsmannen Galileo Galilei förespråkade bland annat att Jorden snurrade runt solen – inte tvärtom. Det stred så med den kyrkans uppfattning att han kallades till Rom för att ställas inför inkvisitionen. Det var den 13 februari 1633.

Galileo Galilei arbetade bland annat som universitetslärare i Pisa och Padua. De teorier som ledde till åtalet var egentligen inte helt nya. Redan hundra år tidigare hade Copernicus lagt fram liknande teorier. Och också stött på kyrkligt motstånd. Jorden var ju världsalltets centrum, enligt rådande

1609 fick Galilei kännedom om att en holländsk optiker konstruerat ett ”spionglas”, med vars hjälp man på avstånd kunde följa fientliga arméer. Tanken att kunna studera något på stort avstånd fascinerade honom. Snart hade han konstruerat en kikare med tre gångers förstoring. När han hade förfinat instrumentet till 33 gångers förstoring riktade Galilei kikaren mot himlen.

Galilei såg oräkneliga stjärnor, detaljer på månen och andra himlakroppar. 1632 publicerade han boken ”Dialog om de två världssystemen”. Den skapade kaos, och Galileo Galilei tvingades av inkvisitionen avsvärja sig ”den felaktiga läran”.

1992 beklagade katolska kyrkan domslutet genom ett uttalande av påve Johannes Paulus II, och 2000 upphävde man det.
ADNFCR-1489-ID-18461477-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.