Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 18 år sedan - blev Nelson Mandela en fri man
2008-02-11

Efter 27 år i fängelse frigavs till slut ANC-ledaren Nelson Mandela av Sydafrikas apartheid-regim. Det skedde den 11 februari 1990.

De första 18 åren satt Mandela på den beryktade fängelseön Robben Island utanför Kapstaden, därefter flyttades han till ett fängelse på fastlandet. Livstidsdomen som Mandela började avtjäna 1964 gällde terrorism, och i den sydafrikanska regeringens ögon var hela ANC en terrororganisation.

I början av sin kamp mot apartheid förespråkade Mandela ickevåld. Men efter massakern i Sharpeville 1960, då 69 demonstranter sköts ihjäl av polis, inledde Mandela och ANC en väpnad kamp mot regimen.

När Sydafrika 1994 hade sina första demokratiska val där hela befolkningen fick rösta, valdes Nelson Mandela med klar majoritet till landets president. Som vice president valde Mandela mannen som tidigare varit högste ansvarig för apartheidpolitiken, F.W. De Klerk. Ett typiskt exempel på Mandelas strävan efter att skapa försoning i Sydafrika efter de många årens förtryck och segregering.

1999 efterträddes Nelson Mandela som president av Thabo Mbeki. Numera är Mandela pensionär, med ett stort engagemang i sociala och humanitära frågor i såväl Sydafrika som andra länder. I juli fyller han 90 år.
ADNFCR-1489-ID-18461475-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.