Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 299 år sedan - räddades "Robinson" från sin öde ö
2008-02-12

Den skotske sjömannen Alexander Selkirk var en lycklig man den 12 februari 1709. Då lämnade han, efter fyra år och fyra månader, den söderhavsö där han varit strandsatt.

Han hamnade på ön av egen fri vilja. Efter ett bråk med kaptenen på det skepp han tjänstgjorde, krävde Selkirk att bli ilandsatt på en ö i Juan Fernandez-arkipelagen i Stilla Havet. I och för sig hade han hoppats få med sig andra kamrater ur besättningen, men så blev det inte. Enligt samtida källor ångrade sig Selkirk omgående när han inte fick sällskap.

Selkirk fick med sig ett gevär, snickarverktyg, en kniv, en bibel och kläder. Med sina verktyg lyckades han bygga två hyddor, och med vapnen jagade han sin föda.

En februaridag 1709 seglade så till sist ett engelskt piratfartyg förbi ön, och Selkirk kunde återvända hem som en kändis. Efter att en journalist intervjuat Selkirk spreds berättelsens om hans äventyr.

En som inspirerades av berättelsen var författaren Daniel Defoe. Hans roman ”Robinson Crusoe” publicerades 1719. Ungefär 280 år efter det skulle tv-tittare i en mängd länder följa sina egna ”Robinsons”, men det kunde väl var sig Defoe eller Selkirk föreställa sig. ADNFCR-1489-ID-18461473-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.