Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 44 år sedan - landade Beatles i USA
2008-02-07

”Beatlemania” blev ett begrepp omedelbart efter att Pan Ams flight 101 från Heathrow landade på Kennedy-flygplatsen i New York den 7 februari 1964. Runt 3000 skrikande fans mötte de fyra unga killarna från Liverpool.

John, Paul, George och Ringo hade fått sin första USA-etta med singeln I want to hold your hand en vecka tidigare. Nu var de på plats för att etablera sig på allvar, och visst var amerikanerna redo för ”The Fab Four”. Först av allt hade de en tv-spelning på populära The Ed Sullivan Show. Programledaren Ed Sullivan lär ha bjudit in Beatles efter att han sett det hysteriska mottagande som popgruppen fick när de kom tillbaka till Heathrow från Sverige hösten dessförinnan.

Fler än 5000 fans hade sökt biljetter till den kvällens Ed Sullivan Show – i en lokal med plats för 750 åskådare. När Beatles väl spelade sina låtar gick det knappt att höra musiken över alla skrikande ungdomar i publiken. Framför tv-apparaterna hade 73 miljoner tittare, runt 40 procent av befolkningen, bänkat sig för att se den brittiska popsensationen.

”Beatlemania” handlade inte bara om musik. Kläder och accessoarer som på minsta sätt kunde förknippas med gruppen hade en strykande åtgång, rapporterade BBC. Exempelvis såldes Beatles-peruker för 2,99 dollar.ADNFCR-1489-ID-18457575-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.