Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 56 år sedan - blev Elizabeth II brittisk drottning
2008-02-06

Efter en längre tids sjukdom dör Kung George VI den 6 februari 1952, endast 56 år gammal. Hans äldsta dotter blir samma dag drottning. Än i dag är Elizabeth II brittisk regent.

Vid sin fars bortgång var den då 25-åriga kronprinsessan på resa i Kenya. Elizabeth återvände omedelbart till London för att träda in i rollen som ny drottning, även om den formella kröningen först skedde i juni 1953. Då fick den unga drottningen tillfälle att visa sin förståelse för mediernas makt. Hon var drivande i att kröningen skulle direktsändas i det nya mediet, televisionen, något som exempelvis Winston Churchill satte sig starkt emot. Premiärminister Churchill och många andra menade att det vore att förbilliga ceremonin. Men drottningen fick som hon ville, och stärkte sin ställning hos det brittiska folket.

På senare år har medierna och drottningen inte alltid kommit lika bra överens. Hon kritiserades för att ha varit känslokall i samband med hennes sons, Prince Charles, skilsmässa från Prinsessan Diana 1996. Och den kritiken mångdubblades efter Dianas död i en bilolycka 1997.

Den perioden i drottningens liv skildrades för övrigt framgångsrikt på film härom året. Skådespelerskan Helen Mirren vann flera priser, bland annat en Oscar, för sin roll som Drottning Elizabeth II i filmen The Queen.ADNFCR-1489-ID-18455831-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.