-

Namnindexerade födelseuppgifter för 1880–1920

Nu har det blivit enklare att komma igång att släktforska och hitta de första uppgifterna om dina förfäder som underlättar när du sedan vill fortsätta forska vidare bakåt i tiden. För första gången har uppgifter om svenskar som fötts mellan åren 1880–1920 namnindexerats och gjorts sökbara på Internet. Det handlar om mer än 5,6 miljoner födslar som har indexerats på barnets förnamn, födelsedatum, födelseförsamling samt föräldrarnas namn och ålder och som nu finns tillgängliga i samlingen Sverige, namnindexerade födelseuppgifter, 1880–1920.

Det material som namnindexerats är uppgifter om födslar från det så kallade SCB–materialet. SCB–materialet innehåller avskrifter av kyrkböcker avseende födda, vigda och döda. Enligt en bestämmelse från 1860 skulle avskrifter av alla uppgifter om födslar, vigslar och dödsfall skickas in till Statistiska Centralbyrån för att användas för statistik och det är dessa uppgifter som har digitaliserats och nu även gjorts sökbara på namn.

Vilken information kan jag hitta?

Du kan söka efter barnets förnamn, födelsedatum, födelseförsamling, faderns namn och födelsedatum samt moderns namn och födelsedatum. För att få bästa möjliga sökresultat ska du inte fylla i några andra uppgifter i sökformuläret och du ska aldrig söka efter barnets efternamn då barnen inte hade några efternamn i födelsenotiserna.

När du har hittat den person du letar efter kan du titta på den skannade bilden i SCB–materialet för att få ytterligare information som gör att du kan gå vidare med din forskning.

De uppgifter som finns på den skannade bilden är bland annat följande:

  • - Barnets förnamn
  • - Barnets födelsedatum (dag, månad, år)
  • - Barnets kön
  • - Om barnet var äkta eller oäkta
  • - Barnets födelseförsamling och födelselän
  • - Föräldrarnas för– och efternamn
  • - Var föräldrarna bodde när barnet föddes
  • - Faderns yrke
  • - Moderns civilstånd
  • - Eventuella kommentarer

Obs att uppgifterna kan skilja sig åt från bild till bild och att samtliga uppgifter inte alltid finns med.

Detta är indexerade uppgifter och det kan därför förekomma felaktigheter. Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar det indexerade materialet mot originalkällan. Om någon uppgift har blivit felaktigt indexerad har du möjlighet att själv ändra den genom att klicka på det aktuella namnet i Ancestry–indexet under bilden och följa instruktionerna.

Hur fortsätter jag släktforska?

När du har hittat en födelseuppgift i SCB–materialet är nästa steg att försöka hitta familjen i en husförhörslängd eller församlingsbok eftersom du där kan få en mer komplett bild av hur familjen såg ut och hitta annan nyttig information. För att leta i husförhör eller församlingsböcker går du till samlingen Sverige, kyrkböcker, 1500–1940 och bläddrar dig fram till rätt husförhörslängd eller församlingsbok genom att välja rätt län, församling, typ av bok och årtal.

Observera att husförhörslängder finns fram till cirka 1897 för hela Sverige medan församlingsböcker finns längst till och med 1925 och ännu endast för norra delarna av Sverige. Du har alltså störst chans att komma vidare i din forskning om du kan hitta någon som är född före 1897.

Om den du hittat är född efter 1897 kan du använda uppgifterna om personens far och mor (som du hittar på bilden som sökresultatet länkar till) och försöka hitta även deras födelse i det namnindexerade SCB–materialet. Om de är födda före 1897 kan du sedan gå vidare till att leta efter dem i husförhörslängderna som du hittar i samlingen Sverige, kyrkböcker, 1500–1940. Bläddra till rätt kyrkbok genom att välja län, församling, typ av bok och det årtal som personen föddes.

I födelseuppgiften kan du ofta hitta en uppgift om platsen (gården, torpet, kvarteret etc) där familjen bodde vid tidpunkten för barnets födelse vilket underlättar när du ska hitta familjen i husförhörslängden eller församlingsböckerna.

Söktips

Om du inte vet tillräckligt mycket om dina förfäder för att kunna hitta dem i de namnindexerade födelseuppgifterna, till exempel om du inte vet alls när de föddes, är ett tips att börja söka dem i samlingen Sverige, födelseuppgifter för personer som avled mellan 1901 och 2006, där du kan hitta personers födelsedatum. Med hjälp av dessa uppgifter kan du sedan söka i samlingen Sverige, namnindexerade födelseuppgifter, 1880–1920 och få upp den skannade bilden med ytterligare information.

När du börjar skriva en födelseförsamling i fältet för plats får du bättre sökresultat om du väljer ett av de föreslagna församlingsnamnen som visas i drop–down listan. Om du till exempel söker någon i Fröderyds församling i Jönköpings län och börjar skriva "Fröd" får du upp en lista med bland annat "Fröderyd, Jönköpings län, Sverige". Klicka på namnförslaget för att välja det.

För att förbättra sökresultatet ytterligare kan du välja att söka på exakt de uppgifter du fyllt i. För att göra det klickar du i rutan för "Exakt" bredvid de uppgifter där du vill söka på exakt det du har skrivit. För att få bästa möjliga sökresultat när du söker med fältet "Exakt" ifyllt är det bra att börja med att bara fylla i ett fåtal uppgifter, till exempel barnets förnamn och ett födelseår. Om du får för många träffar kan du lägga till fler sökkriterier för att begränsa sökresultatet, till exempel födelseförsamling eller barnets födelsemånad. Om du istället får för få sökträffar kan du ta bort ett av sökkriterierna och söka igen. Fortsätt på detta sätt tills du hittar just den uppgift du söker.

När du söker med "Exakt" kan du även ersätta bokstäver i sökorden med två olika jokertecken. De tecken som används är asterisk "*" och frågetecken "?". Detta sätt att söka är speciellt användbart när du letar efter personer vars namn kan stavas på flera olika sätt, till exempel Gustav och Gustaf.

En asterisk "*" motsvarar noll eller fler bokstäver och en sökning efter "A*na" kan ge resultat som "Anna, Aina, Adina", etc. När du söker med hjälp av en asterisk måste du även fylla i minst tre bokstäver. Du kan alltså söka efter "A*na" men inte efter "A*a". När du vill ersätta en bokstav använder du frågetecken "?" där till exempel en sökning efter "Mar?a" ger dig resultat som "Maria" och "Marta".

NYHETSBREV

Lär dig mer om nya samlingar och funktioner, få råd av experter, läs om andra medlemmars framgångar och mycket mera.
Prenumerera

NYHETSBREV FRÅN ANCESTRY

- juni 2011
- maj 2011
- april 2011
- mars 2011
- mars 2009
- juni 2008
- april 2008
© 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company