Namnindexerade födelseuppgifter

GRATIS INDEX Sök födelseuppgifter för personer som föddes mellan åren
1860-1941.

Så här hittar du dina förfäder

Steg 1

Hitta födelseåret om du inte känner till det

Du kan söka efter födelseåret i vårt födelseregister Sverige, födelseuppgifter för personer som avled mellan 1901 och 2006. Om du söker på en kvinna ska du söka på det efternamn hon hade som gift.

Sök efter födelseår

Steg 2

Sök i de namnindexerade födelseuppgifterna

Om personen du söker har ett ovanligt namn eller om du har många uppgifter att söka på kan du söka direkt i födelseuppgifterna för 1860-1941. Mer än 12,2 miljoner födslar har gjorts sökbara på barnets förnamn, födelsedatum, födelseförsamling samt föräldrarnas namn och ålder.

Sök födelseuppgifter

Steg 3

Bläddra i kyrkböckerna

Vem tror du att du är? Kanske finns svaret i samlingen Sverige, kyrkböcker, 1500-1940. Bläddra dig fram till rätt husförhörslängd eller församlingsbok för att hitta mer information om personen och dess familj.

Gå till kyrkböckerna

Vilken information finns i födelseuppgiften?

Det material som namnindexerats är uppgifter om födslar från det så kallade SCB-materialet. SCB-materialet innehåller avskrifter av kyrkböcker avseende födda, vigda och döda. I denna databas är det SCB-materialet för födda 1860-1941 som gjorts sökbart på namn för att underlätta i din släktforskning.

De uppgifter som finns på den skannade bilden är bland annat följande:

Annan information:

  • Var föräldrarna bodde när barnet föddes
  • Faderns yrke
  • Moderns civilstånd
  • Eventuella kommentarer

Uppgifterna kan skilja sig åt från bild till bild och alla uppgifter finns inte alltid med.

Du kan söka efter barnets förnamn, födelsedatum, födelseförsamling, faderns namn och födelsedatum samt moderns namn och födelsedatum. När du har hittat den person du letar efter kan du titta på bilden i SCB-materialet för att få ytterligare information som gör att du kan gå vidare med din släktforskning.

Exempel bild

1 2 3 4 5 6 7

Detta är indexerade uppgifter och det kan därför förekomma felaktigheter. Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar det indexerade materialet mot originalkällan. Om någon uppgift har blivit felaktigt indexerad har du möjlighet att själv ändra den genom att klicka på det aktuella namnet i Ancestry-indexet under bilden och följa instruktionerna.

Söktips

Sök exakt för bättre sökresultat

För att förbättra sökresultaten ytterligare kan du välja att söka på exakt de uppgifter du har fyllt i och du klickar då i rutan för ”Exakt” bredvid de uppgifter där du vill söka på exakt det du har skrivit i. Detta ger dig ett sökresultat bara med exakt de uppgifter du sökt efter. För att få bästa möjliga sökresultat när du söker med fältet ”Exakt” ifyllt är det bra att börja med att bara fylla i ett par uppgifter, till exempel barnets förnamn och ett födelseår. Om du då får för många resultat kan du lägga till fler sökkriterier för att begränsa sökreultatet, till exempel den månad då barnet föddes eller födelseförsamlingen. Om du istället får för få sökträffar kan du ta bort ett av sökkriterierna och prova att söka igen. Fortsätt på detta sätt tills du hittar just den uppgift som du söker.

Så här använder du jokertecken

  • Använd symbolen * för att ersätta flera tecken. Om du till exempel skriver Sven* kan du i resultatet se bland annat Svensson, Svenson, Svenzon och Svensk.

  • Använd ? för att ersätta en bokstav. Om du till exempel skriver Ann? kommer du i resultatet att se bland annat Anna och Anne, men inte Annika.

  • Du kan även använda både * och ? i samma fråga. Du måste emellertid ange minst tre bokstäver när du använder jokertecken.

  • Tänk på att även om du vet exakt hur din släkting stavade sitt namn kan det ha skrivits på ett annat sätt i födelseuppgiften eller vara felaktigt indexerat. Att söka med jokertecken kan därför ge ett bättre sökresultat.