Funktioner

De svenska kyrkböckerna hos Ancestry består av samma bilder som du tidigare har tittat på i Genline FamilyFinder men sättet att bläddra och söka i kyrkböckerna skiljer sig lite mellan de olika tjänsterna. Bland annat har födelseuppgifter för 1860-1941 gjorts sökbara på namn.

Ladda hem en handledning om hur du använder Ancestry.se (PDF)

Med Ancestry kan du enkelt spara ned en bild till din hårddisk, skicka bilden med e-post till en god vän och dela den med dina vänner på Facebook och Twitter. Du kan också länka kyrkboksbilden direkt till ditt släktträd hos Ancestry. När du tittar på en kyrkboksbild ser du om någon annan medlem hos Ancestry har sparat bilden eller kanske skrivit en kommentar till den. Du kan då få kontakt med den medlemmen och utbyta information. En annan användbar funktion är ”Att-göra-listan” där du kan lägga in det du har tänkt att kontrollera framöver.

  Genline Ancestry
Möjlighet att spara sidor Ja, med bokmärken Ja, med skokartongen
Spara bild till hårddisken Nej Ja
E-posta sida från kyrkboken Nej Ja
Dela kyrkbokssidor på Twitter och Facebook Nej Ja
Förstora/förminska bilden Ja Ja
Kopiera källinformation Ja Ja
Utskriftsmöjligheter Ja Ja
Söka på GID-nummer Ja Ja
Söka på platsnamn Ja (85 % av husförhören) Ja (85 % av husförhören)
Söka på namn Nej Ja (födda 1860-1941)
Tillgång till emigrationsuppgifter Nej Ja
Medlemskontakt Nej Ja
Släktträd integrerat i tjänsten Nej Ja
Släktträdsapp för iPhone/iPad/Android Nej Ja

Köp ett abonnemang nu

Innehåll i Sverige-abonnemanget

Hos Ancestry får du inte enbart tillgång till de svenska kyrkböckerna, du får även tillgång till flera andra databaser, till exempel de namnindexerade födelseuppgifterna för 1860-1941, Emigranten Populär, födelseuppgifter från Sveriges Dödbok 1901-2006, passagerarlistor på emigranter från Göteborg, Kugelbergs tidningsurklipp med mera.

Letar du efter personer som emigrerat till USA? Då är det bra att veta att du med ditt abonnemang även får åtkomst till dokument i USA, Storbritannien och Kanada som innehåller information om personer som angett att de är födda i Sverige. Detta innebär att du till exempel kan hitta utvandrade släktingar i amerikanska folkräkningar. Vill du däremot fortsätta att forska efter deras barn och barnbarn behöver du uppgradera ditt Sverige-abonnemang till ett World Deluxe-abonnemang. Detta kan du göra under pågående abonnemangsperiod.

Upptäck historiska dokument på Ancestry.se

Sök/Bläddra

Det enklaste sättet att hitta det du söker är att bläddra i kyrkböckerna genom att välja län, församling, typ av bok och år. Du hamnar då på den första bilden i boken och kan därefter leta dig vidare till rätt person genom att bläddra sida för sida med pilarna.

Sök
Bläddra

Cirka 85 procent av husförhörslängderna har indexerade torp, gårdar och byar vilket innebär att du kan använda sökfunktionen för att leta efter den plats där dina förfäder bodde. Skriv bara in namnet på torpet, gården eller byn i sökfältet och klicka på sök. Om du inte får någon träff beror det sannolikt på att den plats du söker ännu inte indexerats.

Sök/bläddra i de svenska kyrkböckerna

I samlingen Sverige, namnindexerade födelseuppgifter, 1860-1941, kan du även söka efter namn på 12,2 miljoner personer födda mellan 1860 och 1941. Du kan söka på barnets förnamn, födelsedatum, födelseförsamling samt på föräldrarnas namn och födelseuppgifter. Sökresultatet länkar till skannade bilder från SCB-materialet där du kan kontrollera uppgifterna samt få ytterligare information som hjälper dig att gå vidare i din släktforskning.

Sök födelseuppgifter

I många andra databaser hos Ancestry kan du också söka på namn. När du söker på ett namn kan du, förutom de namnindexerade födelseuppgifterna, även få träffar i släktträd, Emigranten Populär, passagerarlistor, födelseuppgifter från Sveriges Dödbok 1901-2006 och amerikanska folkräkningar med mera.

Sök alla dokument

Släktträd med matchningar

Bygg ditt eget släktträd hos Ancestry och hitta nya släktingar bland andra medlemmars släktträd! Du kan bygga ditt eget släktträd från grunden eller ladda upp din befintliga släktforskning som en GEDCOM-fil.

Vare sig du börjar bygga ditt träd från grunden eller laddar upp en GEDCOM-fil börjar Ancestry genast att leta efter träffar i andra medlemmars släktträd samt i de olika databaserna hos Ancestry. Dessa träffar visas som skakande gröna löv i ditt släktträd. När du klickar på de skakande löven kan du jämföra informationen i de andra släktträden, eller databaserna, med din egen information och avgöra om det är en släkting till dig.

Släkttavla
Personer med träffar/skakande löv ( )

Om du får en träff i ett annat släktträd kan du enkelt ta kontakt med den som lagt upp släktträdet och utbyta mer information. Detta gör du med hjälp av meddelandefunktionen. Kanske får du kontakt med en ny släkting du inte kände till!

Om du har någon i ditt släktträd som emigrerat till USA kan du även hitta nya amerikanska släktingar med hjälp av de skakande löven i trädet.

Du kan även på ett enkelt sätt dela ditt släktträd med dina släktingar och vänner.

Börja bygga ditt träd nu

Skokartongen

Skokartongen motsvarar till viss del bokmärkesfunktionen i Genline FamilyFinder. I skokartongen kan du spara de dokument du vill kontrollera igen. Om du är osäker på om den person du hittat verkligen är rätt kan du alltså spara dokumentet i skokartongen och snabbt hitta det vid ett senare tillfälle.

När du är inloggad minns Ancestry även dina senaste sökningar och du kan enkelt gå tillbaka till de dokument du senast tittade på.

Medlemskontakt

Om du har lagt till ett dokument i skokartongen eller länkat det till en person i ditt släktträd, får du på Ancestrys startsida ett meddelande om någon annan medlem sparar samma dokument. Även detta är en ledtråd till att hitta nya släktingar. Du kan också skriva kommentarer till de dokument du tittar på vilket kan underlätta för andra personer som tittar på samma dokument.

Om du har frågor angående hur du använder Ancestry.se kan du kontakta vår kundtjänst via e-post [email protected] eller på telefon 020-091 02 03. Kundtjänsten har öppet måndag – fredag kl 10.00 – 17.00.

Beställ abonnemang