Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Idag för 48 år sedan - sändes Kalle Anka önskar god jul för första gången
2008-12-24

Varje julafton bänkar sig miljoner svenskar framför TV:n för att se samma program de har sett de senaste 48 åren. Ingen jul är komplett utan Kalle Anka och hans vänner.

Programmet består av ett urval av Walt Disneys tecknade filmer. Bland annat får vi träffa Musse Pigg, Långben, Robin Hood, Askungen och självklart Kalle Anka. Urprogrammet sändes för första gången i USA den 19 december 1958.

SVT sänder programmet och har i flera år velat stryka det från jultablån eftersom att kontraktet med Walt Disney är så dyrt. När SVT först föreslog att man skulle ta bort programmet blev det tittarstorm och till slut var TV-bolaget tvungna att förhandla fram ett nytt kontrakt. Hur mycket det kostar att sända Kalle Anka varje jul är en väl behållen hemlighet.

I Sverige föregås själva programmet av att en julvärd tänder ett ensamt ljus och hälsar god jul till folket. Länge var det Arne Weise som år efter år höll i traditionen men efter att han slutade 2002 har olika folkära svenskar fått ta över rollen. I år är Lasse Kronér julvärd.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18945712-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company