Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Bonds svenska arv
2008-10-31

Världen förbereder sig för den 22:a filmen ur James Bond-franchisen när senaste Bond äventyret ”Quantum of Solace” gör sin entré på vita duken denna månad.

Genom Bondfilmernas 46-åriga historia så har svenska skådespelare varit välrepresenterade i filmerna, och spelat roller från förföriska kvinnor till hämndlystna skurkar.

Vår kanske mest kända Bond-stjärna är Britt Ekland som spelade Ms Goodnight i ”Mannen med Den Gyllene Pistolen” från 1974, men Roger Moore i rollen som Bond.

Filmen bjöd även på ännu en svensk skönhet då Maud Adams spelade rollen som älskarinna till den internationella skurken Francisco Scaramanga.

Maud Adams är den enda kvinnan som medverkat i två Bondfilmer, efter att hon 1983 fick en roll i ”Octopussy”.

Hon fick rollen trots att hennes karaktär som hon spelade i ”Mannen med Den Gyllene Pistolen” hade mördats. 1983 var också året då en Bondfilm släpptes som inte var del av produktionsbolaget Eon Productions officiella franchise.

Sean Connery, som spelade Bond först år 1964, återvände som Bond i filmen ”Never Say Never Again”, en film som även bjöd på den legendariske svenska skådespelaren Max von Sydow i rollen som mastermind skurken Ernst Stavro Blofeld.

Den senaste i raden av svenska bondbrudar är Izabella Scorupco som spelade den rysk data analytikern Natalya Simonova i Goldeneye från 1995.

Även danskarna har gjort sitt avstamp i Bondfilmerna med bl a Professor Inga Bergstrom, (spelad av Cecilie Thomsen) i ”Tomorrow Never Dies”.

Och hyllade ”Casino Royale” från 2006 bjuder på danska skådespelaren Mads Mikkelsen i rollen som den hämningslösa ärkeskurken och penningtvättaren Le Chiffre vars överordnande, den mystiske terroristen Mr White, spelas av landsmannen Jesper Christensen. Christensen och hans Mr White är även med i uppföljaren ” Quantum of Solace”.


Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.ADNFCR-1489-ID-18852782-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company