Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 54 år sedan - föddes Ang Lee
2008-10-23

Ang Lee föddes den 23 oktober 1954 i Pingtung i sydligaste Taiwan. 1979 flyttade han till USA för att studera film, och 1984 utexaminerades han från New York Universitys prestigefyllda regissörsutbildning. Hans examensfilm, ”Fine Line”, fick pris som årets bästa examensarbete, och Lee spåddes en lysande framtid. Men han hade oerhörda svårigheter att bli anlitad, och var i stället arbetslös ”hemmapappa” 1984-90 medan hans fru gjorde karriär som molekylärbiolog.
Men 1990 lossnade det för Ang Lee: Han fick chansen att regissera ”Pushing Hands”, som han själv skrivit manus till och som blev en stor succé i Taiwan. Därefter regisserade han ”Bröllopsfesten”, som bland annat fick Guldbjörnen i Berlin 1993 och nominerades till en Oscar för Bästa utländska film.
1995 gjorde han debut i Hollywood med filmatiseringen av Jane Austen-romanen ”Förnuft och känsla”, och han är numera en av världens mest etablerade regissörer med filmer som de Oscarsbelönade ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” och ”Brokeback Mountain” på meritlistan.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18839579-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company