Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Utställning om Estlandssvenskar på Gotland
2008-08-12

Almedalsbiblioteket i Visby visar just nu, fram till den 15 augusti, en utställning om aibofolket – den svensktalande befolkningen i Estland. Den fokuserar på fem platser längs Estlands kust som hade stora svenska befolkningar: Nuckö/Noarootsi, Ormsö/Vormsi, Odensholm/Osmussaar, Rågöarna/Pakri saared och Runö/Ruhnu.
Utställningen har producerats av Estlands Nationalmuseum i Tartu, skriver Gotlands Tidningar.
De första svenska bosättningarna i Estland grundades på 1200-talet, och vid mitten av 1500-talet bodde cirka 12 000 svenskar i landet.

I dag beräknas antalet svenskar i Estland till cirka 3 000 – genom åren har de flesta flyttat till Sverige, framför allt under Andra världskriget då runt 7 000 Estlandssvenskar återvände till sina förfäders land.
Många av de utvandrade Estlandssvenskarna hamnade på det närbelägna Gotland, och många av besökarna på utställningens invigning var ättlingar till dem.

Utställningen invigdes av Estlands ambassadör i Stcokholm, Alar Streimann, som passade på att uppmana besökarna att komma till Estland och besöka dessa kulturhistoriskt intressanta platser i verkligheten, skriver Gotlands Tidningar.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18728043-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company