Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 56 år sedan - föddes Helmuts Balderis
2008-07-31

Bland alla ryska namn i Sovjetunionens klassiska hockeylandslag på 70-talet – Michailov, Charlamov, Petrov etcetera – fanns ett namn som lät ganska annorlunda: Helmuts Balderis, högerforward och en gudabenådad tekniker.

De flesta sovjetiska landslagsmän kom från Ryssland, men Helmuts Balderis föddes i Lettlands huvudstad Riga den 31 juli 1952.
Han spelade i Dinamo Riga 1969-77 (under den blivande förbundskaptenen Viktor Tichonov) samt 1980-85, och däremellan i det klassiska sovjetiska armélaget CSKA Moskva.

Hans största år i karriären var 1977, då han både utsågs till Årets spelare i Sovjetunionen och till Bäste forward vid Hockey-VM i Wien.

Efter spelarkarriären arbetade han som tränare i Japan 1985-89, men gjorde sedan en överraskande comeback på isen när NHL öppnades för Sovjetmedborgare: Han värvades av Minnesota North Stars och slog rekord som tidernas äldste nykomling i NHL.
Han lade skridskorna på hyllan igen efter bara en säsong i NHL, men gjorde comeback på nytt 1992 – då som lagkapten för Lettlands nyinstiftade landslag.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18709331-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company