Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Afroamerikanska förfäder får monument
2008-07-29

Den amerikanska författarinnan och Nobelpristagaren Toni Morrison har länge efterlyst ett offentligt monument till minne av USA:s svarta slavar. I helgen fick hon sin önskan uppfylld, skriver TT.

Toni Morrison sa i en intervju 1989 att Amerikas svarta befolkning saknar ett monument som hedrar deras förfäder: "Det finns inget passande monument, ingen minnestavla, eller park, eller höghuslobby. Det finns inget torn, det finns ingen liten bänk vid vägen".

Toni Morrison-sällskapet tog fasta på hennes ord, och har nu invigt projektet ”Bench by the Road" (”Bänk vid vägen") på Sullivan’s Island utanför South Carolinas kust. Cirka 40 procent av Nordamerikas 12-15 miljoner slavar anlände till just Sullivan’s Island.
Monumentet är en knappt två meter lång svart stålbänk som står vänd mot vattnet.

”Det är aldrig för sent att hedra de döda. Det är aldrig för sent att applådera de levande som gör det. Det här rör mig djupt”, sade Toni Morrison under invigningsceremonin.
Toni Morrison-sällskapet planerar att placera svarta bänkar på tio platser runt om i USA som är centrala i hennes romaner, skriver TT.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18705247-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company