Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Utvandrarhistoria firades på Öland
2008-07-24

Förra veckan arrangerades den sjunde upplagan av den årliga Öland-Amerikadagen.
Bakom arrangemanget står Runstens Hembygdsförening och Emigrantinstitutets vänner, som vill bevara minnet av den omfattande utvandringen från Öland till USA - över 25 000 människor utvandrade från Öland, som var ett av Sveriges intensivaste emigrationslandskap. 8 000 av utvandrarna återvände senare hem.

”De som kommer hit har många minnen kring det här. I regel har de inte själva varit emigranter men har släktingar eller vänner”, säger hembygdsföreningens ordförande Karl-Eric Jacobsson till Ölandsbladet.

Emigrantinstitutets vänners ordförande Ulf Beijbom berättade lite om historien kring utvandringen på slutet av 1800-talet, och Jonas Wechsler, representant för USA:s ambassad, talade sig varm för de svensk-amerikanska banden.

På plats fanns också kommunfullmäktiges ordförande, Anita Lönegård.
Hon berättade om kommunens arbete och upplevelser med vänorten Rockford i Illinois, och uppmuntrade åhörarna att besöka vänner och släktingar i Amerika.
Publiken fick också lyssna till släktforskaren Carl Werner Petterson från Åseda. Han berättade om sina upplevelser i USA, dit han rest bland annat för att fördjupa sin forskning om utvandrade släktingar, skriver Ölandsbladet.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18700343-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company