Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 66 år sedan - föddes Javier Solana
2008-07-14

Javier Solana de Madariaga föddes i Madrid den 14 juli 1942 i en framstående akademikerfamilj. Hans morfar, Salvador de Madariaga, var en berömd diplomat och författare som tidigt propagerade för ett enat Europa.

Han skulle antagligen bli väldigt stolt över dottersonen Javiers karriär inom den Europeiska Unionen; han är sedan 1999 generalsekreterare i EU:s ministerråd och EU:s högste utrikes- och säkerhetspolitiske representant – i praktiken EU:s utrikesminister.
Dessförinnan var han NATO:s generalsekreterare 1995-99. Under de åren mötte han stora svårigheter i arbetet med att skapa fred i det forna Jugoslavien, och blev bland annat kritiserad för NATO:s bombningar i Serbien 1999.

Innan han inledde sin internationella diplomatkarriär var han en av förgrundsfigurerna i demokratiseringen av Spanien: Som medlem i Spaniens socialdemokratiska parti, PSOE, utsågs han till kulturminister efter valet 1982. Därefter var han utbildnings- och forskningsminister 1988-92 och utrikesminister 1992-95.

Bill Clinton sa en gång att Javier Solana innebar ett förverkligande av Henry Kissingers gamla dröm om ”ett enda telefonnummer för att få tala med Europa”.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18682325-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company