Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Svenskamerikanska band firades i Sunnemo
2008-06-28

Gästerna i fråga var en kör från Bethany College i Lindsborg i den amerikanska delstaten Kansas.
Många av medlemmarna i kören från Bethany College är Munkforsättlingar, och i Sunnemo kyrka framförde de bland annat en sång på sina svenska förfäders modersmål.

Bethany College grundades av Munkforspastorn Olof Olsson, som utvandrade tillsammans med många församlingsbor på 1880-talet.
”Sunnemo blir ju på så vis Lindsborgs moderkyrka”, säger hembygdsforskaren Alf Brorson, som har fått pris för sina insatser för att främja de transatlantiska kontakterna, till Nya Wermlands-Tidningen.

Som namnet antyder är Lindsborg en stad med mycket starkt svenskt inflytande. En stor del av invånarna är svenskättlingar, och staden kallas i folkmun för ”Little Sweden”.

Många av Lindsborgs svenskättlingar har sina rötter just i Munkfors kommun, som Sunnemo är en del av, och Lindsborg och Munkfors är sedan länge officiella vänorter med ett omfattande kulturellt utbyte för att hålla de avlägsna släktbanden intakta. Bland annat reste Munkfors kommunstyrelse på studiebesök till Lindsborg förra året.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18659268-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company