Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Spendrups - en riktig släktsaga
2008-06-27

Bröderna Jens och Ulf är fjärde generationen Spendrup vid rodret för familjeföretaget, som nu är Sveriges största svenskägda bryggeri.
Spendrups hette tidigare Grängesbergs Bryggeri, efter det lilla bryggeri i Dalarna som Jens och Ulfs farfar, Louis Herbert, köpte 1923.

Men familjen Spendrups bryggerihistoria är betydligt äldre än så: Den började redan 1735 i Köpenhamn med Mads Pedersen Spendrup, som etablerade det dåvarande varumärket Spendrup’s Akvavit i Köpenhamn.

Mads Pedersen Spendrups sonsonsson, Jens Fredrik Spendrup, var den som flyttade verksamheten till Sverige. Han flyttade dit 1855, och orsakerna därtill är fortfarande omtvistade: enligt vissa källor var orsaken till flytten att skatterna var lägre i Sverige. Andra källor påstår att han var indragen i en duell och var tvungen att fly.

Jens Fredrik Spendrups sonson var den tidigare nämnde Louis Herbert. Han lämnade över till sin son, Jens Fredrik den yngre, som efter sin död efterträddes av de nuvarande cheferna Jens och Ulf.
Och nästa generation ligger redan i startgroparna: Jens son Johan är Spendrups bryggmästare.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.ADNFCR-1489-ID-18659246-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company