Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Bygdespel om utvandrare
2008-06-26

I det lilla samhället Svennevad i Närke hålls varje år ett bygdespel, en tradition som firar 20-årsjubileum i år. Alla bygdespel hittills har författats av AnneMarie Hellström, men efter årets föreställningar drar hon sig tillbaka.
”Jag har tömt mitt förråd av historier. Det här spelet kan de använda i två år till och det går att förändra lite. Men sen måste de lära sig att ta över”, säger hon till Nerikes Allehanda.

Årets uppsättning, ”Drömmen om Amerika”, fokuserar på den stora utvandringen till Amerika från Svennevad i slutet på 1800-talet. I centrum står två kvinnoöden och de förändringar som mötte utvandrarna i Amerika, och även vad som väntade de som återvände till Sverige igen; många av utvandrarna återvände med pengar på fickan och startade ny verksamhet på hemorten.

Utvandring är ett ämne som AnneMarie Hellström är väl bekant med, då hon själv har gjort flera besök hos släktingar i USA:s svenskbygder.

Svennevadsspelet uppförs på hembygdsgården Sörberg 26, 28 och 29 juni samt 1-3 juli.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.


ADNFCR-1489-ID-18655946-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company