Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Inuiter i Grönland och Alaska inte släkt
2008-06-20

Tidigare genetiska studier har visat att ursprungsbefolkningen i Amerika och Grönland har samma ursprung. Nu visar en internationell forskarstudie från Köpenhamns universitet att så inte är fallet.

Tidiga grönländska inuiter är däremot släkt med folkgrupper i Sibirien, skriver nyhetssajten Newsdesk.se.

Den gängse uppfattningen har varit att en och samma folkgrupp befolkade både Amerika och Grönland. Men en ny studie av en internationell forskargrupp ger vid handen att det var betydligt mer komplext än så.

Studien bygger på undersökningar av så kallade mitokondrier. En mitokondrie är en del av en cell, och brukar beskrivas som "cellens kraftverk".

Forskargruppen har undersökt mitokondrier från kvarlevorna av en tidig grönländsk inuit, och jämfört dem med DNA från moderna inuiter och amerikaner.

Mitokondrierna skilde sig från dem hos ursprungsbefolkningarna i både Amerika och Grönland, men uppvisade likheter med mitokondrier hos vissa ursprungsbefolkningar i Sibirien.

Forskarnas slutsats är att de tidiga inuiterna kom till Grönland över Berings hav (mellan Sibirien och Alaska) med en annan folkgrupp än förfäderna till dagens amerikanska ursprungsbefolkning.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos AncestryADNFCR-1489-ID-18649185-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company