Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Svenskamerikanen George Akerlof - en av världens främsta ekonomer
2008-06-18

George Akerlofs "The Market for Lemons" från 1970 är ett standardverk inom modern ekonomisk teori. Dess huvudtema är så kallad "asymmetrisk information" och de problem som den orsakar.

Asymmetrisk information innebär i korthet att olika parter besitter olika mycket information vid en transaktion, till exempel att en köparen av en bil vet betydligt mindre om bilen än vad säljaren gör.

Akerlofs forskning har dels handlat om att identifiera och presentera problemet, dels om att studera dess konsekvenser. Bilhandelns garantier är ett exempel på en sådan konsekvens, och även varumärken, butikskedjor och licensiering kan ses som metoder för att hantera asymmetrisk information.

George Akerlof är till vardags professor vid Berkeleyuniversitetet i Kalifornien, och känd för sin svidande kritik mot president Bushs ekonomiska politik.

Hans pappa, Georg Åkerlöf, föddes i Husby i Dalarna. År 2001 fick sonen George en ytterst bra anledning att besöka fäderneslandet: Nobelpriset i ekonomi.

Under besöket passade George Akerlof på att besöka pappans hembygd, och gav bland annat en föreläsning på Högskolan Dalarna i Borlänge.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos AncestryADNFCR-1489-ID-18643387-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company