Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 197 år sedan - föddes Harriet Beecher Stowe
2008-06-15

Harriet Beecher Stowe skrev "Onkel Toms stuga", en av tidernas mest inflytelserika romaner.

Romanens huvudsyfte var att illustrera slaveriets grymheter. Titelfiguren Onkel Tom är en stolt och varmt religiös slav, som troget uthärdar sin ägares förtryck trots att det leder till hans undergång. En annan huvudfigur är slavinnan Eliza, som flyr när hon får höra att hennes son ska bli såld. Inspirationen till den berättelsen kom från Harriet Beecher Stowes eget liv; när en av hennes söner dog i kolera föreställde hon sig hur grymt det måste vara för en kvinnlig slav att få sitt barn sålt.

Den gavs ut 1852 och blev en enorm succé redan från början, både kommersiellt och politiskt. Den såldes i 300 000 exemplar i USA redan under första året och anses ha bidragit starkt till det ökade slaverimotståndet i de amerikanska Nordstaterna (vilket kulminerade i det amerikanska inbördeskriget 1861-65).

Men på senare tid har "Uncle Tom" blivit en förolämpning i USA – ett epitet som används för afroamerikaner som anses alltför undfallande gentemot förtryck och orättvisor.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos AncestryADNFCR-1489-ID-18638857-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company