Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Boktips: "Utvandrarkvinnorna"
2008-06-09

"Utvandrarkvinnorna" av Ulf Beijbom handlar om några av de 600 000-700 000 kvinnor som utvandrade från Sverige mellan 1846 och 1930.

Med undantag för "Kristina från Duvemåla" har de svenska utvandrarkvinnorna ofta hamnat i skymundan av männen, både i romaner och i berättelser från verkligheten.

Men "Utvandrarkvinnorna" fokuserar på ogifta kvinnor, som på egen hand sökte lyckan i Amerikan. Berättelser om legendariska svenskor som författaren och feministen Fredrika Bremer, operasångerskan Jenny Lind och filmstjärnorna Ingrid Bergman, Greta Garbo och Gloria Swanson varvas med berättelser om de otaliga kvinnor som i det tysta byggde upp en tillvaro i det nya landet.

Författaren Ulf Beijbom var tidigare chef för Emigrantinstitutet i Växjö och baserar sin bok dels på de dokument som finns samlade där, dels på intervjuer med svenskättlingar på plats i USA.

"Amerikas anseende som ett paradis för kvinnor förstärktes successivt under emigrantepoken. De många avskräckande tidningsartiklarna hade liten verkan bland unga människor som sällan läste ortsavisan. Om så ändå skulle ha varit fallet, uppvägdes tidningsorden av informationen, ofta skönmålningen, i de privata nyhetskanalerna, främst amerikabreven", skriver han i boken.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18630360-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company