Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Svenska spår i Argentina
2008-06-05

Evert Taubes förälskelse i Argentina är välbekant, men de svenska spåren tar inte slut där.

Många latinamerikaner kom till Sverige diktaturåren på 70-talet, men I början av 1900-talet gick migrationsströmmen åt andra hållet. Då lockades många svenskar till Latinamerika, främst till Brasilien.

Därifrån tog sig många vidare till provinsen Misiones i nordöstra Argentina. I staden Oberá finns fortfarande en liten svenskkoloni, vars äldre medlemmar fortfarande pratar svenska. Och vissa stadsdelar bär fortfarande svenska namn, såsom Villa Kindgren och Villa Fredriksson.

Presidentpalatset i Buenos Aires - Casa Rosada - ritades av svenskargentinarna Henrik (Enrique) Åberg och Carl August (Carlos) Kihlberg, och en annan känd svenskargentinare är den internationellt erkände regissören Leopoldo Torre Nilsson.

Det mest tragiska svenskargentinska ödet är nog den 18-åriga studentskan Dagmar Hagelin, som sköts till döds av en marinofficer i Buenos Aires 1977 - troligen för att hon förväxlades med en kompis som var med I motståndsrörelsen Montoneros.

Hennes svenskättade far, Ragnar Hagelin, kämpade i många år förgäves för att få den svenska regeringen att engagera sig i fallet.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18624639-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company