Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 37 år sedan - föddes Mark Wahlberg
2008-06-05

Svenskättlingen Mark Wahlberg har gått från one-hit-wonder I popvärlden till Oscarsnominerad skådespelare och framgångsrik producent.

Han blev världkändis 1991 med hitlåten "Good Vibrations" under artistnamnet Marky Mark.

Han lyckades inte följa upp succén med "Good Vibrations" utan siktade i stället på en skådespelarkarriär. Sångaren Marky Mark togs aldrig på något större allvar, så hans framgångar som seriös skådespelare har överraskat många.

Hans genombrott kom 1997 som porrskådisen Dirk Diggler i "Boogie Nights", och bland hans övriga filmer kan nämnas remaken av "Apornas planet" från 2001. Vid sidan av det är han också producent för den enormt populära tv-serien "Entourage".

Men höjdpunkten i karriären så här långt är Martin Scorseses Oscarsbelönade "The Departed", som gav honom en Oscarsnominering för rollen som den aggressive snuten Sean Dignam.

Rollen som stenhård, irländskättad Bostonbo var som klippt och skuren för Wahlberg, som växte upp i den tuffa Bostonförorten Dorchester och har huvudsakligen irländskt ursprung. Med ett viktigt och uppenbart undantag: Hans farfars far Axel Gustaf Wahlberg kom till Boston från Sverigen i slutet av 1800-talet.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18624637-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company