Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 390 år sedan - utfördes Defenestrationerna i Prag
2008-05-23

"Defenestrera" - ett ord med kultiverad klang men blatant betydelse:
"kasta ut genom fönstret".

Defenestrationerna i Prag 1618 var en småskalig upprorshandling som fick enorma och förödande konsekvenser.

Den 23 maj 1618 kastades de katolska ståthållarna Vilém Slavata och Jaroslav Martinic ut genom ett fönster i Hradcanyborgen av en uppretad skara protestanter.

Protestanterna fruktade att den blivande tysk-romerske kejsaren - katoliken Ferdinand II - skulle inskränka deras rättigheter, och defenestrationerna blev startskottet för ett protestantiskt uppror i Prag.

Det upproret blev i sin tur startskottet för Trettioåriga kriget 1618-1648. Det började som ett krig mellan protestanter och katoliker och kom att involvera större delen av Europa, från Spanien till Sverige.

Sverige gav sig in i kriget för att slå tillbaka det tysk-romerska rikets maktexpansion i Nordtyskland. Det protestantiska Sverige kunde förstås åberopa religiösa skäl för kriget, men det handlade också om svenska strävanden att dominera Östersjöområdet. De svenska styrkorna leddes av Gustav II Adolf, som sedermera stupade i slaget vid Lützen 1632.

Den westfaliska freden 1648 satte punkt för kriget. Värst drabbade blev de områden som tillhör nuvarande Tyskland, där 40 procent av landsbygdsbefolkningen och en tredjedel av stadsbefolkningen beräknas ha dött till följd av kriget.


Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18609162-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company