Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 54 år sedan - beslöt riksdagen att ta bort motboken
2008-05-21

Motboken infördes 1917 för att begränsa svenskarnas superi. Den 21 maj 1954 beslöt riksdagen att motboksförsöket skulle upphöra.

Under lång tid hade svenskarna oerhörda problem att hantera sin spritkonsumtion. I början av 1800-talet dracks 45 liter per person och år inräknat alla svenskar, även barn.

Men under 1800-talet växte också en stark nykterhetsrörelse fram. I början av 1900-talet utreddes ett totalförbud för alkohol i Sverige, men lösningen blev en kompromiss – motboken.

Motboken var ett häfte med plats för stämplar, där den personens inköp av alkohol skrevs upp för att kunna jämföra mot den tillåtna ransonen.

Drivande bakom systemet var läkaren Ivan Bratt. Han införde också en regel som gjorde det obligatoriskt att äta om man drack på krogen.

Systemet gjorde stor skillnad på folk. Den som var arbetslös eller saknade inkomst kunde inte få motbok. Inte heller gifta kvinnor eller yngre människor i allmänhet.

En ogift kvinna kunde få en motbok men hennes ranson var långt mindre än männens.

Alkoholfrågan delade Sverige i två läger, ofta med tydliga regionala skillnader. 1922 folkomröstade man om rusdrycksförbud.

Nejsägarna vann med blott 35 000 röster. 81 procent av västerbottningarna ville ha förbud mot 19 procent av skåningarna.

Efter riksdagens beslut 1954 försvann så motboken den 1 oktober 1955.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18603832-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company