Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 108 år sedan - begicks massmorden på ångaren Prins Carl
2008-05-16

Ett av svensk historias värsta massmord begicks på Mälaren natten mellan den 16 och 17 maj 1900.

Prins Carl var namnet på en mälarbåt som trafikade linjen mellan Arboga och Stockholm. Den 16 maj går en viss John Filip Nordlund ombord i Arboga.

Nordlund var en regelbunden fängelsekund. I april 1900 frigavs han från Långholmen efter ett fyraårigt fängelsestraff. Några veckor senare gick han ombord på Prins Carl med nya planer.

Hans bagage bestod av pistol, kniv och ett antal hänglås. Planen var att råna så många medpassagerare som möjligt, och också lägga beslag på skeppskassan.

Enligt polisförhören hade Nordlund planerat att döda eller allvarligt såra samtliga passagerare på båten för att sedan sticka den i brand. Facit stannade vid fem döda och åtta sårade.

Dessutom blev bytet blygsammare än vad John Filip Nordlund hade räknat med – 800 kronor.

Nordlund greps någon dag senare och dömdes till döden. Han avrättades i Västerås den 10 december samma år. Han var den nästsiste att avrättas i Sverige.

John Filip Nordlund blev känd vid många namn av en chockad allmänhet. Några exempel var ”Mälarmördaren”, ”Svarte Filip” och ”Mordlund”.

Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.ADNFCR-1489-ID-18598377-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company