Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Wales populäraste författare var norskättad
2008-05-16

Roald Dahl gjorde sig känd runt världen för sina rysliga historier. Dahl föddes i Cardiff av norska föräldrar.

Med rysliga historier för gamla och unga gjorde sig Roald Dahl till en författare läst i alla hörn av världen. Många av hans historier har också filmats, senast ”Kalle och chokladfabriken”.

Roald Dahl föddes i Cardiff 1916 till föräldrarna Harald och Sofie Magdalene Dahl. Paret Dahl hade utvandrat från Norge till Wales på 1880-talet. Sonen fick sitt namn efter polarforskaren Roald Amundsen.

Till skolan där Roald gick skickade ibland chokladfabrikanten Cadburys provexemplar som de ville att eleverna skulle utvärdera åt dem. Barndomsminnet inspirerade Dahl att skriva ”Kalle och chokladfabriken”.

Förutom sina barnböcker specialiserade sig Roald Dahl i att skriva rysarnoveller för vuxna, i regel med en oväntad knorr på slutet. Även dessa har spelats in för film och tv.

När Roald Dahl dog 1990 fick han vad hans familj kallade ”en slags vikingabegravning”. Dahl begravdes tillsammans med sina biljardköer, bourgougnevin, choklad, pennor och en motorsåg.

2002 förärade staden Cardiff ett torg till författarens ära – Roald Dahl Plass. Det norska namnet var samtidigt en hyllning till Dahls släktrötter.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18598367-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company