Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 77 år sedan - sköts skotten i Ådalen
2008-05-14

Fem personer sköts ihjäl i norrländska Ådalen i samband med en arbetsmarknadskonflikt. De döda deltog i en demonstration när militären öppnade eld, den 14 maj 1931.

Bakgrunden till det som utlöste skotten i Ådalen var en sedan länge pågående konflikt vid Marmaverken i Hälsingland.

Konflikten gällde lönesänkningar som företaget infört till följd av lågkonjunkturen. När fackligt anslutna arbetare gick ut i strejk anställdes strejkbrytare.

Våren 1931 hade ingen förändring skett i löneläget, vilket ledde till sympatistrejker på flera andra industrier i trakten.

När så strejkbrytare åter anställdes för att lasta pappersmassa väcktes stor ilska.

Strejkande arbetare tog sig till ett skepp där strejkbrytare var i färd med att lasta, och tvingade dem att sluta med det. Enligt vissa uppgifter gick det våldsamt till.

”Myndigheterna ha praktiskt taget stått maktlösa, och polisen har med korslagda armar sett hur de uppretade folkmassorna på det grymmaste misshandlat en del arbetsvilliga”, skrev Svenska Dagbladet.

Som följd skickades militär till Ådalen för att säkra ordningen. Följande dag, den 14 maj, arrangerade Transportarbetareförbundet en demonstration i protest mot strejkbrytarna.

Militärbefälet tyckte sig se vapen i demonstranternas händer och höra skott avlossas från folkmassan. Några bevis för det hittades dock inte.

När demonstranterna var på mindre än 100 meters avstånd från strejkbrytarbaracken, kommenderades eld. Många demonstranter träffades och fem personer dödades.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18592562-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company