Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 90 år sedan - övertog det självständiga Finland fästningen Sveaborg
2008-05-12

Sveaborg grundlades av svenskar, övertogs av ryssar innan fästningen utanför Helsingfors till slut togs över av ett självständigt Finland den 12 maj 1918.

Fästningen Sveaborg byggdes i Sveriges allra östligaste hörn, som försvar mot Ryssland, efter att tsar Peter den store grundlagt staden St Petersburg längst in i Finska viken.

Byggnadsarbetena på Sveaborg inleddes 1748 under ledning av överstelöjtnant Augustin Ehrensvärd med hjälp av bland andra Fabian Casimir Wrede.

Slutverket blev en av världens största sjöfästningar, och Sveriges genom tiderna dyraste försvarsprojekt. Sveaborg är nu med på Unescos världsarvslista.

Under finska kriget 1808-09 förlorade Sverige Sveaborg till Ryssland, trots att 7000 svenska soldater var posterade där för att försvara fästningen. Under samma offensiv vann ryssarna Helsingfors.

I 110 år, 1808-1918 var Sveaborg en rysk garnison. Efter den ryska revolutionen överlämnades den svenskbyggda sjöfästningen till det självständiga Finland.

Efter det finska inbördeskriget vårvintern 1918 användes Sveaborg som läger för ”röda” krigsfångar. Fästningen fick då också namnet Suomenlinna – ”Finlands borg”.

I dag används båda namnen parallelt. Sveaborg är numera ett av Helsingfors populäraste turistmål och ett kärt utlyktsmål för invånarna i den finska huvudstaden.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.


ADNFCR-1489-ID-18590083-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company