Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
Svenska forskare kan vara fetmans lösning på spåren
2008-05-09

Forskare vid Karolinska institutet har kartlagt hur fettvävnad växer. Deras rön kan ge nya behandlingsmetoder mot fetma, något som i hög grad bestäms av arvsanlag.

De tre forskarna Peter Arner, Kirsty Spalding och Jonas Fridén vid Karolinska har lett forskningsarbetet, och de presenterar sina studier i den brittiska tidskriften Nature.

Genom nya metoder har forskarna kunnat bestämma fettcellernas ålder hos enskilda individer och sambandet mellan storleken av fettceller och den totala fettvävsmängden hos individer med varierande kroppsvikt, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt studien i Nature sker en ständig och kraftig nybildning av fettceller i vuxenlivet och den sker hos både smala och feta personer. Omkring 10 procent av fettcellerna nybildas.

Däremot är det totala antalet fettceller detsamma oavsett om man är tjock eller smal.

– Antalet celler är konstant eftersom 10 procent varje år bryts ned genom celldöd. Nybildning av fettceller balanseras mot nedbrytning av gamla fettceller, säger professor Peter Arner till Svenska Dagbladet.

Resultaten pekar på att nybildningen av fettceller är något som grundläggs under barndom och uppväxt och i hög grad bestäms av arvsanlag.

Forskarlagets rön kan innebära att nya behandlingsmetoder mot fetma utvecklas, inriktade mot de signaler och arvsanlag som reglerar nybildningen av fettceller, avslutar Svenska Dagbladet.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18586744-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company