Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 196 år sedan - föddes Kaspar Hauser
2008-04-30

Den föräldralöse Kaspar Hauser skapade rubriker när han dök upp i Tyskland på 1800-talet. Möjligen var han arvinge till furstehuset Baden.

En dag i maj 1828 dök en pojke, cirka 16 år gammal, upp i Nürnberg. Han kunde knappt tala och fördes till polisstationen. Där skrev han själv sitt namn, ”Kaspar Hauser”.

Med sig hade han också ett brev där namnet stod, liksom födelsedatumet, den 30 april 1812. Pojken fick en förmyndare och lärde sig läsa och skriva.

Den 14 december 1833 utsattes Kaspar Hauser för ett mordförsök, och han avled i sviterna efter angreppet några dagar senare.

Gärningsman eller motiv blev aldrig uppklarat. Snart började det spekuleras om Kaspars familjehistoria. Det fanns teorier om att han var arvinge till furstehuset Baden.

Hans mor skulle i så fall vara Stephanie de Beauharnais, som var älskarinna till storhertigen av Baden.

På senare tid har diverse försök gjorts att med hjälp av DNA-teknik utröna Kaspar Hausers identitet. 2002 testade rättsmedicinska institutionen vid universitetet i Münster Kaspars hatt, byxor samt ett antal hårlockar.

Den genetiska koden var densamma i alla föremål som testades. Man jämförde det genetiska materialet med en ättling till Stephanie de Beauharnais. Det visade sig att DNA:et överensstämde till 95%.

Forskningsresultatet visade alltså att Kaspar Hauser mycket väl kunde varit arvprins av Baden.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18574781-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company