Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
"Ölandstokar" ny släktsaga i bokform
2008-04-29

Författaren Gull-May Lindströms sjätte bok skildrar svensk historia från 1800-talet och framåt, samtidigt som det är en släktsaga.

Gull-May Lindström bor i Brålanda men har familjerötter på Öland. I prologen till boken ”Ölandstokar” skriver hon om sin farmor Amanda Lindström, född 1877 i Smedby på Öland.

Boken följer till stor del farmoderns livsöde, skriver Tvåstads Tidningar. Men ”Ölandstokar” är både svensk historia och släkthistoria. Själv bor Gull-May Lindström i Brålanda.

- Jag började att släktforska 1966 och började med min mammas sida, men den här boken är resultatet av den släktforskning jag gjort på pappas sida, berättar författaren för Tvåstads Tidningar.

- När jag kom till farmors farmor stod det att hon dömts till tjuvnad av tingsrätten 1820. Hon hade tjuvmjölkat en ko under självaste högmässan och dömdes till nio par spö.

Men eftersom hon hade ett spädbarn sköt man på straffet ett år - tills hon hade slutat att amma.

Tvåstads Tidingar skriver att mycket av det Gull-May funnit genom släktforskningen handlar om fattigdom, fylla, karlar som slåss och kvinnor som söker skydd hos prästen.

Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.

ADNFCR-1489-ID-18573610-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company