Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 55 år sedan - kom DNA till världens kännedom
2008-04-25

Medierna rapporterade att ”livets hemlighet” nu var avslöjad efter att två brittiska forskare publicerade sin upptäckt av DNA, den 25 april 1953.

Deoxiribonukleinsyra är ett ganska okänt begrepp för gemene man. Dess engelska namn ”deoxirbonucleic acid” likaså. Desto fler har hört talas om förkortningen DNA.

Det var de två Cambridgeforskarna James D. Watson och Francis Crick som först beskrev sin upptäckt i vetenskapsmagasinet Nature.

Där skrev de hur det de kallade DNA var ett ämne som bar med sig arvsanlag mellan generationer – mänskliga såväl som andra livsformer.

I artikelns första stycke skrev forskarna: ”Denna struktur (DNA) har egenskaper som är av avsevärt biologiskt intresse”.

BBC rapporterade hur det lät när forskarna i en mer informell miljö firade sin banbrytande upptäckt. Crick och Watson gick till en pub i Cambridge och deklarerade: ”Vi har funnit livets hemlighet!”

Även andra forskare bidrog till upptäckten av DNA. Vid King’s College i London fanns Maurice Wilkins och Rosalind Franklin, vars arbete också ledde till genombrottet.

Rosalind Franklin dog i cancer 1958, vid blott 37 års ålder. Hennes tre medupptäckare Crick, Watson och Wilkins tilldelades Nobelpriset i medicin 1962.
Hitta intressanta fakta om dina förfäder och din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18569378-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company