Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 128 år sedan - återvände Vegaexpeditionen till Stockholm
2008-04-24

Adolf Erik Nordenskiöld med besättning på fartyget Vega var först med att finna nordostpassagen mellan Atlanten och Stilla havet.

Vegaexpeditionen var den mest kända av många upptäcktsresor som Adolf Erik Nordenskiöld gjorde. Fartyget Vega lämnade hamnen i Tromsö i juli 1878 med nordostlig färdväg.

Tanken var att segla runt hela Ryssland och Sibirien, för att sedan nå Stilla havet genom Berings sund mellan Ryssland och Alaska.

Expeditionen började dock inte bra. Redan den 28 augusti frös fartyget fast och blev sittande i packisen i tio månader innan Nordenskiöld med besättning kunde segla vidare.

Till slut ändade äventyret ändå i triumf, då fartyget kom loss och kunde segla de sista 100 sjömilen till Berings sundd och fullborda sin resa till Stilla havet med alla resenärer i behåll.

Ryktet om bragden att ha funnit Nordostpassagen spred sig över världen och hemresan blev en triumffärd runt Asien och Medelhavet med slutmål i Stockholm den 24 april 1880.

Den nöjde finansiären och kungen, Oscar II, upphöjde Nordenskiöld till friherre och adlade skeppets befälhavare Louis Palander – som tog namnet af Vega – för deras bedrifter.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18566954-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company