Dela sidan med en vän

Vad är nytt

 
I dag för 571 år sedan - fick Malmö sitt stadsvapen, Gripen
2008-04-23

Ett bestående arv efter Erik av Pommerns regeringstid är det stadsvapen som blev symbol för Malmö, den 23 april 1437.

Sveriges tredje största stad, Malmö, hade sin början i den kyrkby som på 1100-talet låg ungefär vid nuvarande Triangeln. Så småningom växte staden mot Öresundskusten.

En nyckelperson i Malmös och Skånes historia var Erik av Pommern. Han regerade under perioder såväl dagens Sverige som Danmark och Norge.

Erik föddes in i den slaviska ätten Gryf (Grip). Först fick pojken namnet Bogislav, men det ändrades senare till Erik för att lättare accepteras bland de skandinaviska undersåtarna.

Den symbol som blev Malmös stadsvapen och senare också Skånes landskapsvapen, den krönta gripen var från början de pommerksa furstarnas familjevapen.

Brevet som Erik skrev 1437 där han introducerade stadens nya symbol illustrerades också med en ritad bild på en grip. Brevet finns bevarat på Malmö stadsarkiv.

Än i dag ser den malmöitiska och skånska gripen ut närapå exakt så som Erik av Pommern beskrev den för snart 600 år sedan.

Samma griphuvud som i Sverige förknippas med Malmö och Skåne ingår också i delstatsvapnet och flaggan för det tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern.
Ge dig ut på en intressant resa i tiden, bygg ditt släktträd och upptäck din familjehistoria hos Ancestry.
ADNFCR-1489-ID-18563687-ADNFCR

Andra artiklar

  Länkar

  Kunskapscentrum Kunskapscentrum

  Få tillgång till värdefulla släktforskningsresurser i Ancestrys Kunskapscentrum.


  arbre Börja bygga upp ett eget släktträd gratis.

  Börja bygga upp ett eget släktträd gratis. Vi hjälper dig att hitta släktingar i våra historiska dokument och i alla våra samlade släktträd.


  Sök register om dina förfäder

  Hitta folkräkningsregister, födelse- , vigsel- och dödsböcker m.m.

  © 2007-2018 AncestrySekretessfilosofiCookiesAllmänna villkorAdministreras av Ancestry Ireland Unlimited Company